Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

EU rekuperaci nenařizuje, nová legislativa ale požaduje NZEB

V prosinci jsme zveřejnili článek "Pomoc, rekuperace! Aneb jak nám Evropská unie zdražila byty", který byl reakcí na téměř jedovatý koktejl informací, který média namixovala o NZEB, rekuperaci a cenách nemovitostí. O reakci jsme nyní požádali i firmy, které rekuperaci nabízejí.


© Fotolia.com

Úvod

Pro jistotu uvádíme původní článek, který vyvolal naši iniciativu: Pomoc, rekuperace! Aneb jak nám Evropská unie zdražila byty
Článek byl reakcí na informace v médiích o nových nárocích na energetickou úspornost budov vyžadovaných evropskou směrnicí, kde autoři do textu zamíchali i problematiku větrání a proložili jej několika naprostými nesmysly.
Evropská směrnice požaduje, aby členské státy přijaly legislativu, podle které se v budoucnu budou stavět domy s „téměř nulovou spotřebou energie“, což je vysvětleno tak, že budou potřebovat naprosté minimum energie, a část z tohoto zbytku se pokryje obnovitelnými zdroji.
Ale české „téměř“ je docela dost velké: stačí přidat něco nad doporučený limit zateplení, použít kvalitní okna s trojskly a účinný zdroj tepla. V „téměř“ nulovém českém standardu se tak může ocitnout i rodinný domek s plynovým kotlem (bez solárního systému a bez „rekuperace“).

Budovy s téměř nulovou spotřebou energie (Nearly zero-energy buildings -NZEB)
Sledujte téma NZEB v souvislostech na TZB-info

Větrání je problém, větrat je třeba a rekuperace je jedním z prvků, jak větrat efektivně. Ale v dnešní době se nejedná o žádný nový nadstandard, který by měl být důvodem pro výraznější zdražování bytů. Zeptali jsme se dodavatelů systémů větrání, zda u nich zákazníci vůbec někdy objednali zařízení bez rekuperace. Děkujeme firmám za jejich reakce a zde si je můžete přečít:


Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Zehnder je výrobcem různých větracích zařízení. Nabízíme i odsávací ventilátory např. do koupelen (např. Zehnder Silent). Tyto produkty pracují bez zpětného získávání tepla (rekuperace tepla). V moderně koncipovaných objektech však tyto odsávací ventilátory stále častěji nahrazují komplexní centrální či decentrální větrací systémy, u nichž lze očekávat maximální míru zpětného získávání tepla. Vysokou účinnost zpětného získávání tepla našich systémů dokládají srovnávací měření respektovaných nezávislých institucí (Passivhaus Institut Darmstadt).

Ing. Roman Šubrt, vedoucí prodeje a technický poradce pro systémy větrání, Zehnder Group Czech Republic s.r.o.:
K článku Mgr. Macholdy musím říci, že se mi v celku líbil. Myslím, že velmi přiléhavě reagoval na „informační guláš“ z iDNES.cz. Jejich článek je skvělou ukázkou následků toho, když neznalý faktů (a pohodlný si informace ověřovat) míchá pojmy a dojmy. Využívat informací od „odborníků“ typu „developera Evžena Korce“ by měly jen media typu BLESK či EXPRES (…nebo jak se jmenují ty skandalizující plátky…).
Za mne jen několik detailů k článku Mgr. Macholdy:
  • analogie stavebnictví s automobilovým průmyslem ve vztahu k rekuperaci trochu kulhá: airbagy a ESP u aut skutečně spotřebu automobilu neovlivní. Instalace rekuperace (a správné větrání s její pomocí) ale spotřebu energie v nemovitosti ovlivní – a u dobře „zateplených“ objektů poměrně výrazně. Rekuperace (kvalitní – z vysokou účinností zpětného získávání tepla) dokáže až cca. z 80% snížit tepelnou ztrátu objektu větráním.
  • mechanické větrání s rekuperací není nenávratnou investicí. Množství energie, kterou nám při správném větrání rekuperace ušetří, je dobře kalkulovatelné. Tato ušetřená energie má svou jasnou cenu. Návratnost investice do rekuperačního větracího systému v ceně uspořené energie lze tedy dobře počítat. Těžko samozřejmě spočítat „jak se vyplatí“ rekuperace ve vztahu k výraznému zvýšení kvality interiérového mikroklimatu, v nižší nemocnosti uživatelů, v nižší prašnosti v interiéru, ochraně alergiků před pyly,… Zde lze návratnost investice do kvalitní rekuperace vidět velmi optimisticky.

WAFE s.r.o.

WAFE je český výrobce rekuperačních jednotek s entalpickým klapkovým systémem (EFS), díky kterému větrací jednotky umí regenerovat nejen teplo, ale i přirozenou vlhkost, důležitou pro kvalitu vnitřního prostředí. Práce s vlhkostí WAFE umožnila odstranit také potřebu nákladného předehřevu nebo odvodu kondenzátu. WAFE soustředí svůj vývoj na tři hlavní segmenty - centrální nucené větrání s rekuperací pro rodinné domy, efektivní a ekonomicky smysluplné řešení pro bytové domy a efektivní decentrální řešení pro administrativní prostory a školní třídy. Filozofie WAFE, univerzální pro všechna zařízení, je maximální autonomie a pohodlí uživatele. Zároveň klade důraz na co nejlepší celkovou energetickou účinnost umožněnou právě využitím entalpického klapkového systému a prací s přirozenou vlhkostí.

Kryštof Hon, CEO, WAFE s.r.o.:

Článek o vlivu rekuperace na cenu bydlení na serveru idnes mi přijde zmatečný a zavádějící. Věřím nicméně, že díky dnes již široce dostupným informacím a reálným zkušenostem si stavaři i investoři do nového bydlení utvoří svůj vlastní objektivní názor.

Nucené větrání s rekuperací považuji za podmínku zateplování budov. Lidé potřebují k životu kyslík a přes zavřená okna a těsné fasády se do budov dostatek kyslíku nedostane. Rekuperace s dostatečnou účinností má svou návratnost, která se dá spočítat. Benefitem pro uživatele je ale hlavně kvalita vnitřního prostředí a větší pohodlí. Pro bytové domy lze najít efektivní řešení, které zákazníci ocení a nebude znamenat téměř žádný dopad na cenu. Dlouhodobě toto téma s developery řešíme a nacházíme shodu. Jsme přesvědčení, že rekuperace v dobře izolovaných budovách bude novým standardem bez ohledu na normy nebo dotace a objekty se systémy řízeného větrání budou mít dlouhodobě vyšší hodnotu.


Multi-VAC spol. s r.o.

Společnost Multi-VAC spol. s r.o. je firmou s více jak 20letou historií. Od roku 1992 dodáváme sortiment pro vzduchotechniku na český trh. Multi-VAC je velkoobchod s kompletním sortimentem pro vzduchotechniku a vytápění se zbožím od renomovaných českých i zahraničních dodavatelů. Nabízíme k výrobkům technickou podporu, prezentaci výrobků, návrhové programy i e-shop. V sortimentu jsou vzduchové clony, větrací a rekuperační jednotky, ventilátory, komponenty VZT, vzduchovody, distribuční elementy, vytápěcí jednotky.

Ing. Lucie RYCHNOVSKÁ, Manažerka technického oddělení:

Naše mnohaleté zkušenosti ukazují, že se zákazníci zajímají o kvalitu bydlení, úspory energií a to stále ve větší míře. Pokud naši zákazníci řeší větrání v rámci stavby nového RD, nebo rekonstrukce RD, ptají se po rekuperaci, jsou informováni a následně si rekuperaci do svých domů pořizují. Při rekonstrukci chtějí využít dotaci Nová zelená úsporám v rámci celého energetického auditu rekonstruovaného domu.
Pokud se zákazník rozhodne pro rekuperaci, tak je většinou typickým zákazníkem majitel RD. Naši zákazníci, majitelé bytů ve většině případů řeší pouze koupelnu a WC, nelíbí se jim ventilátor, který použil developer při stavbě bytového domu a chtějí ho vyměnit. Z naší zkušenosti není moc aplikací, kde by byla pro bytové domy řešena rekuperace, tedy samostatná jednotka pro jeden byt.


Wolf Česká republika s.r.o.

Společnost Wolf Česká republika s.r.o působí na českém trhu více než 20 let a má za sebou množství referencí. Podstropní větrací jednotky Wolf CWL-F jsou určené pro řízený přívod a odvod vzduchu s umístěním pod stropem místnosti. Použité komponenty a design jednotek uspokojí rostoucí nároky na energetickou účinnost a hygienu a jsou ideálním řešením komfortního a energeticky efektivního větrání nejrůznějších budov. Zajímavá je mimořádně plochá konstrukce a rekuperace tepla pomocí protiproudého deskového výměníku tepla (účinnost nad 90 %) s bypassem pro noční větrání.

Pavel Horna, marketing:
Dobrý den, zpětné získávání tepla je nedílnou součástí našich jednotek. Předpokládáme, že podobně jsou na tom konkurenční značky. Bez zpětného získávání tepla tepla by jednotky ztratily výhodu úspory energie za vytapění.

Atrea s.r.o., tým divize RD Atrea s.r.o.

Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku 1990 snižování energetické náročnosti provozu vzduchotechnických zařízení, hlavně uplatněním moderních rekuperačních výměníků, dokonalé vestavěné regulace a postupný přechod na plně automaticky řízené systémy větrání. Na výrobky ATREA se můžete spolehnout, protože je před uvedením do nabídky vždy dlouhodobě testujeme. Zkoumáme vnitřní mikroklima a ve vývoji a výrobě využíváme všechny aktuální odborné poznatky. Oceníte tak bezproblémové ovládání, velmi vysokou účinnost a především významnou finanční úsporu.

S článkem pana Mgr. Macholdy souhlasíme, okamžitá a odpovídající reakce na další v řadě článků, které investory rodinných a bytových domů straší nesmysly jako „zákaz otevírání oken“, „nemožnost vyvětrání pachů“, „vysoké roční náklady na výměnu filtrů a servis VZT systémů“, „zdražení nemovitostí v řádu 10 %“, atd. Předně je nutné zdůraznit, že úspory energií, které jsou dnešní legislativou plánované, jsou zcela logický a správný krok. Nikoliv nástroj, jak chudákům developerům sebrat část jejích zisku a jim nezbyde nic jiného než zdražit nové byty.

Podrobnější komentář k tématu najdete v samostatném článku "Mýty a omyly o systému řízeného větrání s rekuperací tepla".


 
 
Reklama