Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trojice nových rekuperačních jednotek s účinností nad 90 %

Dodavatel výrobků pro vzduchotechniku, společnost Multi-VAC spol. s r.o., přichází v září tohoto roku na trh se třemi novinkami v oblasti rekuperačních jednotek pro komerční i nekomerční použití.

Všechny novinky jsou vyráběny ryze českou výrobní společností 2VV, která při výrobě a vývoji nových produktů klade maximální důraz na jejich úsporný provoz, komfortní vlastnosti pro uživatele, ale i příznivou cenu.

Reakcí na poptávku klientů je zavedení možnosti volby mezi CAV, VAV a DCV regulací (u komerčních jednotek).

Pro snadný výběr vhodného zařízení lze navíc využít návrhových programů umístěných na internetových stránkách.

Mezi nové výrobky patří:


XS-FLAT
ISIS 90 Recover
VENUS Recover

Rekuperační jednotka pro využití v komerční sféře

XS-FLAT

Jedná se o podstropní rekuperační jednotku nabízející díky svým parametrům široké využití především v komerční sféře. Je vyráběna ve třech základních velikostech pokrývající vzduchové výkony od 800 do 2500 m3/h. Díky své minimální zástavbové výšce v rozmezí 350 až 490 mm můžeme hovořit o nejširší výkonové řadě podstropních rekuperačních jednotek, které jsou zvláště vhodné pro instalaci do podhledů (i těch stávajících). Minimální zástavbová výška však rozhodně není na úkor tloušťky pláště jednotky, který ve všech třech velikostech činí 30 mm.

Srdcem jednotky je hliníkový protiproudý rekuperační výměník, který díky jedinečné technologii 2VV SWIRL CHAMBER SYSTEM nabízí až 90% účinnost. Maximální možné využití rekuperace ve všech klimatických podmínkách zajišťuje plynulý plně automatický by-pass. Díky energeticky úsporným EC motorům značky EBM vykazuje rekuperační jednotka velice nízkou hodnotu SFP (Specific fan power) 0,19 W/m3h-1. U jednotky XS-FLAT bylo myšleno nejen na energetické úspory během samotného provozu, ale také na úspory v tzv. STAND BY režimu, kdy jednotka neběží a je připravena v pohotovostním stavu k okamžitému zapnutí. V tomto STAND BY režimu je spotřeba jednotky pouhý 1 W.

Intuitivní a uživatelsky příjemné ovládání jednotky pomocí Touch screen ovladače zajišťuje maximální komfort pro všechny uživatele. Touch screen ovladače je plně využito i při prvním nastavení a spuštění jednotky. Snadné a správné nastavení jednotky je řízeno Instalačním průvodcem přímo pomocí Touch screen ovladače a je tak lehce zvládnutelným procesem i pro běžného uživatele. Sofistikovaná regulace s možností napojení na BMS (building management system) přes protokol Modbus RTU umožňuje využití jednotky pro MONO (CAV) i MULTI (VAV, DCV) zónní větrání. V automatickém režimu je jednotka XS-FLAT řízena pomocí čidel CO2, RH nebo čidla cigaretového kouře, která jsou součástí volitelného příslušenství.

Další informace o rekuperační jednotce XS-FLAT

CAV (Constant Air Volume)


Neboli větrání na konstantní průtok vzduchu.

Větrací jednotka udržuje požadovaný konstantní průtok vzduchu. I v případě zvýšení tlakové ztráty ve vzduchotechnickém rozvodu se větrací jednotka snaží udržet nastavený vzduchový výkon. Zvýšení tlakové ztráty může být způsobeno například zanášením filtrů.

Tento systém je vhodný pro větrání jedné místnosti, kde je nutné udržovat konstantní přívod vzduchu. Jedná se tedy o monozonní větrání.

Pokud je CAV použito při větrání více místností a uzavře se část vzduchotechnického rozvodu, jednotka stále udržuje konstantní vzduchový výkon. V tomto případě se vzduch z uzavřené části vzduchotechnického rozvodu rozdělí do otevřených částí vzduchotechnického rozvodu, což způsobí zvýšení přívodu vzduchu do otevřené části daného rozvodu.

VAV (Variable Air Volume)


Neboli větrání na konstantní tlak ve vzduchotechnickém rozvodu.

Větrací jednotka udržuje konstantní tlak. V případě zvýšení tlakové ztráty jednotka redukuje vzduchový výkon, tak aby dosáhla požadovaného tlaku v potrubí. Zvýšení tlakové ztráty může být způsobeno například uzavřením části vzduchotechnického rozvodu. V takovém případě se zvýší tlaková ztráta a větrací jednotka redukuje vzduchový výkon. Přívod vzduchu do zbytku otevřeného vzduchotechnického rozvodu se tak nezmění. Při opětovném otevření vzduchotechnického rozvodu se tlaková ztráta sníží a větrací jednotka reaguje zvýšením vzduchového výkonu tak, aby dosáhla požadovaného tlaku v potrubí a znovuotevřená část vzduchotechnického rozvodu opět disponovala požadovaným přívodem vzduchu.

Tento systém je vhodný pro větrání více místnosti, kde je nutné udržovat konstantní přívod vzduchu do jednotlivých místností nezávisle na podmínkách ve zbytku vzduchotechnického rozvodu, zde mluvíme o multizonním větrání.

DCV (Demand Controlled Ventilation)


Neboli větrání řízené dle požadavku na kvalitu vzduchu.

Jedná se o VAV systém doplněný o plynule regulovatelné klapky (VAV klapky) umístěné na přívodním potrubí do větrané místnosti. Na každou VAV klapku je připojen AQS (Air Quality Sensor), který na základě měření kvality vzduchu plynule reguluje otevření VAV klapky. Tato funkce umožňuje plynule reagovat na požadavek udržení kvality vzduchu ve větrané místnosti. V případě, že AQS (senzor CO2, RH, SMOKE atd.) naměří v místnosti hodnoty snížené kvality vzduchu, otevírá VAV klapku a zajišťuje dostatečný přívod vzduchu tak, aby se udržela kvalita vzduchu na požadované úrovni. Naopak pokud AQS senzor naměří dobrou kvalitu vzduchu (není potřeba větrat), VAV klapka se zavírá a místnost je větrána pouze minimálním přívodem vzduchu, což šetří energii vydanou na větrání.

Větrací jednotka u tohoto systému reaguje na změny tlaku ve vzduchotechnickém rozvodu stejně, jako u VAV systému. Vzduchový výkon větrací jednotky, je ale přímo úměrný kvalitě vzduchu ve větraných místnostech.

Tento systém je vhodný pro větrání více místnosti, kde je nutné udržovat požadovanou kvalitu vzduchu v jednotlivých místnostech, nezávisle na podmínkách v ostatních větraných místnostech a udržení spotřeby energie na nejnižší možné úrovni, mluvíme o multizonním větrání s hlídáním kvality vzduchu a spotřeby energie.

SPOTŘEBA ENERGIE PŘI RŮZNÉM TYPU ŘÍZENÍ VZDUCHOVÉHO VÝKONU

HLAVNÍ VÝHODY
  • MONO/MULTI zónní větrání
  • kompaktní rozměry
  • automatická regulace Plug & Play
  • plynulý plně automatický BY-PASS
  • úsporné EC motory

Další informace o rekuperační jednotce XS-FLAT

Rezidenční rekuperační jednotky

Ke všem novým jednotkám, dodává společnost Multi-VAC široký sortiment komponentů, z kterých lze za velmi příznivou cenu vytvořit komplexní řešení pro větrání domu či bytu.

Nabízený systém obsahuje stěnové mřížky, několik druhů distribučních elementů (stěnové, stropní, podlahové vyústky)a další komponenty. Veškeré produkty jsou navzájem kompatibilní, tudíž je celý systém velice variabilní.

Další informace o těchto produktech

 

ISIS 90 Recover

Je jednotka, která rozšiřuje řadu již několik let úspěšně prodávaných rezidenčních rekuperačních jednotek ISIS 60 Recover. ISIS 90 Recover díky hliníkovému proti-proudému výměníku nabízí rekuperaci s účinností až 90 %. Kromě vyšší účinnosti oproti dříve uvedené ISIS 60 Recover (60% účinnost), se může nová jednotka pochlubit stejnou filozofií a již ozkoušenou logikou fungování. Oba typy jednotek jsou nabízeny ve dvou vzduchových výkonech 300 m3/h a 500 m3/h s třídou filtrace vzduchu G4, čímž plně pokryjí požadavky na větrání rodinných domů, apartmánů, bytů i bytových domů.

Kompletní řada jednotek ISIS obsahuje integrovanou regulaci s proti-mrazovou ochranou, integrovaný manuální by-pass a integrovaný dohřívač pro zimní režim.

HLAVNÍ VÝHODY
  • integrovaná regulace
  • vysoká účinnost až 90 %
  • dva vzduchové výkony 300 m3/h až 500 m3/h
  • integrovaná proti-mrazová ochrana
  • integrovaný BY-PASS

Další informace o rekuperační jednotce ISIS 90

VENUS Recover

Je rekuperační jednotka, která svým výkonem 300 m3/h a třídou filtrace vzduchu G4 dostatečně a optimálně pokrývá potřeby na větrání bytů, apartmánů, rodinných i bytových domů o obytné ploše až 150m2. Jednotky VENUS Recover je vhodné aplikovat i v nízkoenergetických a pasivních domech.

Jednotka je navržena a konstruována tak, aby byly maximálně využity vlastnosti materiálu EPP (expandovaný polypropylen), ze kterého je vyrobena. Vedle vzduchové těsnosti, zdravotní nezávadnosti a výborné tepelné izolaci, která je nezbytná pro všechny vzduchotechnické produkty, to je především vysoká hluková těsnost. Díky tomu jednotka dosahuje pouze 42 dB (A) při maximálním výkonu (měřeno ve 3 m od jednotky bez zakrytí podhledem).

Nízká hmotnost, pouhých 18 kg, zaručuje snadnou manipulaci při instalaci. Účinnost zpětného získávání tepla dosahuje až 90 %, to zajišťuje hliníkový protiproudý výměník s unikátní technologií SWIRL CHAMBER SYSTEM. Samotná obsluha a ovládání jednotky ve třech vzduchových výkonech je velice jednoduchá a intuitivní.

Rezidenční jednotka VENUS Recover přináší jednoduchý, vysoce efektivní a velice cenově atraktivní způsob rekuperace. Pořizovací cena jednotky včetně celého rozvodného systému s vyústkami mnohdy nedosahuje ani ceny samostatné konkurenční rekuperační jednotky.

HLAVNÍ VÝHODY
  • efektivní a cenově atraktivní rekuperace
  • vysoká účinnost až 90 %
  • nízká hlučnost
  • integrovaná proti-mrazová ochrana
  • jednoduchá obsluha

Další informace o rekuperační jednotce VENUS


Multi-VAC spol. s r.o.
logo Multi-VAC spol. s r.o.

Velkoobchod s kompletním sortimentem pro vzduchotechniku a vytápění. Zboží od renomovaných českých i zahraničních dodavatelů. Technická podpora, prezentace výrobků, návrhové programy, e-shop. Sortiment: vzduchové clony, větrací a rekuperační jednotky, ...