Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová generace podstropních rekuperačních jednotek

Výrobce 2VV uvádí spolu se svým výhradním distributorem firmou Multi-VAC na trh novou podstropní rekuperační jednotku ALFA 95 FLAT, která je nástupcem oblíbené rekuperační jednotky XS-FLAT.

Jednotka ALFA 95 FLAT plně odpovídá standardům, které vyžaduje Nařízení Evropské komise (EU) č. 1254/2016.

Jednotka o vzduchovém výkonu 800 m3/h je zařazena do RVU (rezidenční větrací jednotka) a má třídu energetické účinnosti A. Celá řada jednotek ALFA 95 FLAT je zařazena do NRVU (nerezidenční větrací jednotka).

Modelová řada vzduchotechnické jednotky s rekuperací ALFA 95 FLAT se nabízí ve třech základních velikostech o vzduchovém výkonu 800 m3/h, 1600 m3/h a 2400 m3/h. Díky své minimální zástavbové výšce v rozmezí 350 až 480 mm je jednotka vhodná pro instalaci do podhledů (i těch stávajících).


Podstropní rekuperační jednotka ALFA 95 FLAT nabízí díky svým parametrům široké využití především v komerční sféře – obchodní centra, kanceláře, restaurace nebo sportovní zařízení.

Dodává se v provedení s elektrickým předehřevem a elektrickým dohřevem, vodním dohřevem a Change-overem (vodní dohřev/chlazení).

 



Rekuperační jednotka ALFA 95 FLAT je energeticky úsporným zařízením. Vedle svého prvoplánového účelu větrat, také získává zpět energii (teplo) z odváděného vzduchu.


Srdcem jednotky je hliníkový protiproudý rekuperační výměník, který díky jedinečné technologii SWIRL CHAMBER SYSTEM nabízí až 93% účinnost. Rekuperátor je výrobkem firmy RECUTECH. Vysoké procento účinnosti rekuperátoru a perfektní těsnost každého kusu, je zaručeno 100% výrobní kontrolou. Vysokou kvalitu nezávisle potvrzuje certifikace světově uznávané organizace EUROVENT.

Maximální možné využití rekuperace ve všech klimatických podmínkách zajišťuje automatická protimrazová ochrana rekuperátoru. Je zajištěna vícestupňovými prvky, a to předehřev, plynulý plně automatický by-pass a snižování průtoku.

Plíce jednotky ALFA 95 FLAT tvoří energeticky úsporné EC motory značky EBM, které vykazují velice nízkou hodnotu SFP. Mají tedy nízkou spotřebu energie a tedy i nízké náklady na přenos vzduchu.

Konstrukci tvoří plášť bez tepelných mostů, který je tvořen sendvičovými panely s tepelnou a hlukovou izolací. Přístup do jednotky pro snadnou údržbu je jak ze strany, tak ze spodní části jednotky.

Jednotka je vybavena filtry na přívodu M5 a na odvodu G4, samozřejmostí je signalizace zanesení filtrů na ovladači a identifikace zanesení tlakovými sensory.

Mozek jednotky ALFA 95 FLAT tvoří sofistikovaný systém regulace. Řídicí systém je plně vybaven potřebnými teplotními čidly i tlakovými snímači. Jednotka umožňuje výběr ze tří ovládacích prvků. Kromě standardního řízení pomocí dotykového ovladače, které zajišťuje maximální komfort pro všechny uživatele. Je možné jednotku napojit na centrální řídicí systém (BMS) prostřednictvím komunikačního protokolu Modbus.

Regulace je vhodná jak pro monozonní, tak i multizónové větrání v následujících režimech:

  • CAV – Regulace dle konstantního průtoku vzduchu
  • VAV – Regulace dle konstantního tlaku v VZT rozvodu
  • DCV – Regulace dle informace z čidla kvality vzduchu

CAV – Větrání na konstantní průtok vzduchu

Jednotka v tomto režimu udržuje požadovaný konstantní průtok vzduchu, a to i v případě zvýšení tlakové ztráty ve vzduchotechnickém rozvodu. Zvýšení tlakové ztráty může být způsobeno například zanesením filtrů. Tento režim větrání je vhodný zejména k větrání jednoho nerozděleného prostoru. V případě, že je tento režim použit k větrání více místností a je uzavřena jedna větev vzduchotechnického rozvodu, jednotka rozdělí přebytečný přívod vzduchu do otevřených částí.

VAV – Větrání na konstantní tlak ve vzduchotechnickém rozvodu

Větrací jednotka udržuje konstantní tlak ve vzduchotechnickém rozvodu. Tento režim je dostupný díky kalibraci, kterou tato jednotka disponuje a není tedy potřeba složitého externího měření. V případě, že dojde ke zvýšení tlakové ztráty v rozvodu, například uzavřením jedné větve, jednotka sníží výkon. Přívod vzduchu do otevřených částí se tím nezmění. Při opětovném otevření uzavřené větve jednotka znovu zvýší svůj výkon. Tento způsob větrání je vhodný pro větrání více místností s individuálními požadavky.

DCV – Větrání podle požadavků na kvalitu vzduchu


Jedná se o nejúspornější větrací režim řízený požadavkem, který je snímán čidlem kvality vzduchu. U větrání jednoho prostoru čidlo vysílá do jednotky signál na zvýšení či snížení jejího výkonu dle nastavených hodnot v ovladači. U multizónového větrání se jedná o režim VAV doplněný o plynule regulované klapky, umístěné na přívodním potrubí do větrané místnosti.Na každou klapku jsou připojeny senzory na měření kvality vzduchu (Air Quality Sensors): Oxid uhličitý (CO2 senzor), relativní vlhkost (RH senzor) nebo další senzory s logikou výstupu 0–10 V, které měří kvalitu vzduchu a plynule regulují klapky. Jednotka pak na základě změny tlaku v potrubí snižuje či zvyšuje svůj vzduchový výkon. Klapky jsou regulované tzv. VAV boxy, ty nejsou součástí jednotky.

 

Regulace nabízí řadu dalších funkcí, jako je například Freecooling, Boost, sledování úspor, signalizace chodu, indikace zanesení filtru nebo nastavení čtyř časových módů pro každý den v týdnu.

Multi-VAC logo
Multi-VAC spol. s r.o.
Telefon: +420 841 156 156
E-mail: info@multivac.cz
www.multivac.cz
2VV logo

2VV s.r.o.
Telefon: +420 466 741 890
E-mail: 2vv@2vv.cz
www.2vv.cz

Multi-VAC spol. s r.o.
logo Multi-VAC spol. s r.o.

Velkoobchod s kompletním sortimentem pro vzduchotechniku a vytápění. Zboží od renomovaných českých i zahraničních dodavatelů. Technická podpora, prezentace výrobků, návrhové programy, e-shop. Sortiment: vzduchové clony, větrací a rekuperační jednotky, ...