Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kompaktní rekuperační jednotky RMR TOP s digitální regulací Digireg®

Vzhledem k neustále se zvyšujícímu tlaku na úsporu energií se současným požadavkem na dodržení základních hygienických limitů vnitřního prostředí, se také zvyšují nároky a požadavky na ventilační systémy. Pro větrání komerčních i residenčních budov je proto nezbytné navrhovat jednotky s možností zpětného získávání tepla z odpadního vzduchu (ZZT). Kompaktní jednotky s možností ZZT snižují tyto nároky na minimum a zároveň splňují požadavky na snížení energetické závislosti na primárních energiích topného systému.

Obr. 1
Obr. 1

Kompaktní rekuperační jednotky RMR TOP (obr. 1) umožňují dodávku čerstvého upraveného vzduchu, předehřátého v tepelném výměníku zpětného získávání tepla, dohřátého v teplovodním či elektrickém ohřívači a ve stejnou dobu odvod znehodnoceného vzduchu se zvýšenou koncentrací oxidu uhličitého, vlhkosti a jiných škodlivin. Kombinací přívodní a odvodní části do jednoho kompaktního zařízení se snižují nároky na instalaci a zástavbový prostor. Zároveň se výrazně snižuje náročnost údržby a provozu. Jako plnohodnotné vzduchotechnické jednotky zajišťují funkce filtrace, rekuperace, vodního nebo elektrického ohřevu a vodního či přímého chlazení. Jednotky RMR TOP jsou navrženy pro snadné připojení k rozvodům vzduchotechnické sítě. Díky integrovanému systému měření a regulace jsou po připojení na elektrickou energii a zdroje tepla či chladu schopné okamžitého provozu.

Rozměrová řada jednotek byla navržena tak, aby vzduchový výkon spojitě pokryl množství vzduchu 200 až 8000 m3/hod.

Jednotku tvoří rámová konstrukce z tažených hliníkových profilů, vzájemně spojených nylonovými rohovníky. Opláštění tvoří tepelně izolované panely z ocelových předlakovaných, pozinkovaných plechů, vyplněných minerální vatou o hustotě 60 kg/m3. Tmelené ventilátorové komory a komora tepelného výměníku ZZT zaručují dobrou těsnost jednotky. RMR TOP jsou převážně určeny pro dopravu čistého filtrovaného vzduchu. Všechny velikosti obsahují standardně dva stupně filtrace, přičemž kombinace vstupního filtru třídy G4 a hlavního filtru třídy F5 se nalézá v základním vybavení. Kombinaci filtračních tříd G4+F7 lze osadit alternativně.

Obr. 2
Obr. 2

Jednotky velikosti 600 a 1200 obsahují dvojitý křížový výměník ZZT, s maximální účinností zpětného získávání tepla až 80 %. Jednotky velikosti 1800 až 7000 jsou vybaveny křížovým rekuperačním výměníkem s maximální účinností až 60% (obr. 2). Standardně jsou jednotky vybaveny ventilátory s volnými oběžnými koly a elektromotory vyhovujícími požadavkům směrnice Evropské unie ErP – 2009/125/EC. Veškeré ventilátory jsou plynule regulovatelné frekvenčními měniči. Jednotky svojí konstrukcí umožňují osazení stejnosměrných elektromotorů – EC elektromotorů.

Jednotky RMR TOP mají ve standardním provedení integrovaný obtok rekuperačního výměníku pro letní větrání. Ve spojení s digitální regulací Digireg® je možné využít obtokovou klapku pro regulaci výkonu tepelného výměníku a pro funkci odmrazování při případném namrzání výměníku v zimních měsících. Jako příslušenství lze doplnit jednotky směšovací klapkou, která umožňuje směšování poměrné části odvodního vzduchu, nebo cirkulační režim vhodný zejména pro noční předchlazení, nebo předtopení objektu.

Digireg® je pokročilý systém měření a regulace, který poskytuje komfort ovládání všech dostupných funkcí jednotky přes dotykový displej (obr. 3). Pro servisní účely lze systém plně nastavit v servisním menu nebo pomocí servisního software. Jednotka je z výroby osazena teplotními a tlakovými čidly, je propojena s regulačním systémem dle technologických schémat systému měření a regulace (obr. 4), má rozvodnici umístěnou na boku jednotky a obsahuje samotný regulátor a veškeré jisticí prvky včetně servisního vypínače.

Obr. 3
Obr. 3
Obr. 4
Obr. 4

Tento moderní regulační systém nabízí uživateli možnost nastavení teploty v interiéru, vzduchový výkon v procentním vyjádření a časové přednastavení pracovních režimů. Jako dodatečnou funkci lze jednotky dovybavit kompletem pro regulaci konstantního tlaku v potrubí (SET COP) nebo konstantního objemového průtoku vzduchu (SET CAV). Digitální regulační systém lze také napojit přes sériové rozhraní RS485 protokolem MODBUS a spojit ho tak po sběrnici s nadřazeným systémem měření a regulace.

Obr. 6
Obr. 6
Obr. 5
Obr. 5

Jednotky s označením DVAV (Digireg® Varaible Air Volume) (obr. 5) jsou plynule regulovatelné. Systém plynule reguluje otáčky ventilátorů napěťovým regulátorem nebo frekvenčním měničem, a to buď na základě požadavku uživatele, nebo signálem z čidel kvality vnitřního prostředí (CO2, SQA, nebo relativní vlhkosti).

Dodatečné sety COP (Digireg® Constant Over Pressure) a CAV (Digireg® Constant Air Volume) (obr. 6) plynule regulují otáčky ventilátorů napěťovým regulátorem nebo frekvenčním měničem, na základě údajů z integrovaných tlakových snímačů tak, aby udržovaly konstantní tlak, resp. konstantní objemový průtok vzduchu v potrubí.

Jelikož hlavní funkcí rekuperační jednotky je předehřev (nebo předchlazení) přiváděného vzduchu rekuperátorem (ZZT), regulační systém Digireg® nejprve plně využívá možnosti rekuperátoru s obtokovou klapkou a dále dohřívá nebo dochlazuje. Možnost ohřevu nebo chlazení rekuperátorem je jednotkou vyhodnocována každou minutu podle dat z čidel teploty a nastavení. Požadavek na topení nebo chlazení je rozdělován mezi rekuperátor a obtokovou část a následný dohřev či dochlazení, se zohledněním příspěvku rekuperátoru do topného (nebo chladicího) výkonu je regulováno použitím obtokové klapky. Čím větší je podíl využití obtoku, tím menší je využití rekuperátoru a naopak. Tímto způsobem jednotka šetří velké množství energie a přitom je stále zajištěna potřebná kvalita vzduchu ve větraných prostorech.

Dále jsou uvedeny některé vybrané funkce kompaktní jednotky RMR TOP s regulací Digireg®. Kromě standardních funkcí ohřevu a chlazení je možno zvolit režim větrání (podtlakové, rovnotlaké, přetlakové), freecooling nebo jinak také volné chlazení venkovním vzduchem, směšování odvodního vzduchu do přívodního vzduchu, cirkulace poměrné části vzduchu pro předtopení či předchlazení objektu, dále tzv. Boost režim pro nárazové větrání s požadavkem zvýšené teploty v prostoru nebo RH režim ke zvýšení průtoku na základě požadavku externích čidel.

Selekce a návrh

Obr. 7
Obr. 7

Pro snadnou selekci jednotky a přiřazení regulačního systému slouží návrhový software VentiCAD (obr. 7) byl vyvinut a naprogramován v České republice a převážně slouží účelům snadného návrhu kompaktních větracích jednotek ze standardního portfolia společnosti Elektrodesign. Jako každý selekční program má tak za cíl usnadnit práci projektantům a technickým pracovníkům při zpracovávání projektové a technické dokumentace VZT systémů komerčních objektů.

Cílem snažení našeho oddělení bylo vyvinout koncept jednoduchého prostředí, na který by si uživatel snadno zvykl, který je lehce ovladatelný a intuitivní. Práce s ním by neměla být o výuce programu samotného, ale naopak co neúčinněji, nejrychleji a řádně navrhnout vhodné zařízení, bez zbytečného zdržování listováním katalogu a přepočtem výkonových parametrů, či hledáním potřebného zdroje informací, ukrytého za nespočtem kliknutí v daném selekčním programu.

Výsledkem je prostředí, které logickými navazujícími kroky má již při prvním setkání s uživatelem za následek, minimálně základní, správné selekce zařízení. Prostředí se čtyřmi nezávislými okny, které jsou však vzájemně propojeny, podávají kompletní informace o navrženém zařízení a uvádí uživatele do dalších zákoutí programu samotného.

VentiCAD je schopen poskytnout základní technické informace o zařízeních, přiřadí vhodný systém měření a regulace, zobrazí pracovní bod včetně hlukových parametrů. Velmi snadno lze přidat VZT příslušenství, zobrazit jednotlivé okótované průměty a servisní prostor, nebo vložit poznámky k jednotlivým pozicím v projektu. Na závěr lze tisknout technický list s orientační cenovou nabídkou a uložit projekt do souboru. Jednou z největších výhod tohoto programu je však fakt, že byl vyvinut a stále je zdokonalován naší společností a tudíž reakce na případné podněty či zdokonalení je velice rychlá. Jelikož sami řídíme možnosti a schopnosti tohoto jednoduchého programu, můžeme velice rychle většinu požadavků zpracovat a v následné aktualizaci ihned zprovoznit.

VentiCAD je možné instalovat ze stránek www.elektrodesign.cz a veškeré dotazy klást na email software@elektrodesign.cz.

Pro návrh jednotky je taktéž možné kontaktovat technické oddělení společnosti ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.


ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.
logo ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.

Výrobce profesionální vzduchotechniky. Člen celosvětově působící skupiny vzduchotechnických výrobců a distributorů Soler & Palau Ventilation Group. Pro stavebnictví zajišťujeme dodávky centrálních větracích systémů s větracími jednotkami DUOVENT® ...