Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pro budoucí generace: Viessmann přináší nové větrací zařízení pro školy

Situace kolem koronaviru je nejen v České republice, ale i všude v Evropě stále komplikovaná a vyžaduje zásadní opatření. Proto je důležité zajistit podmínky k práci ve veřejných zařízeních a zejména vyučování na školách. Abychom významně přispěli k řešení situace, vyvinula společnost Viessmann nové zařízení na čištění vzduchu Vitovent 200-P.

Jedná se o jedinečná hybridní větrací zařízení, která trvale zásobují prostory čerstvým vzduchem a současně provádí čištění vzduchu. Neustálou cirkulací vzduchu se snižuje množství aerosolu a zavřené místnosti jsou neustále zásobovány venkovním vzduchem, aby byli žáci a učitelé co nejlépe chráněni před nakažlivým virem a učení bylo efektivnější.

Jako rodinná firma s tradicí dlouhou 103 let jsme se zavázali k vytváření životních prostor pro budoucí generace,“ řekl Max Viessmann. „Nyní je důležité, abychom v krátkodobém horizontu a prakticky chránili naše děti, abychom v této době velkých výzev zachovali část společenského života a široký přístup ke vzdělání.

Jak zařízení funguje?

Vitovent 200-P využívá takzvaný princip zdrojového vzduchu: prostřednictvím přívodu čerstvého vzduchu na podlaze a endogenního proudění výtlaku je zajištěna přímá a neustálá cirkulace vzduchu. Následně stoupá ohřátý a spotřebovaný vzduch směrem nahoru, přivádí se do zařízení a tam se čistí, dokud se zase jako čerstvý vzduch nepřivede podlahou do místnosti. Neustálý přívod čerstvého vzduchu se zpětným získáním tepla a vlhka zajišťuje i bez větrání okny útulnou atmosféru pro učení a dobrou kvalitu vzduchu.

Silný týmový výkon – první testy již běží

Vitovent 200-P je perfektním příkladem odvážné spolupráce v tomto roce plném výzev, na kterou jsme všichni do jednoho velmi pyšní! Na tomto místě ještě jednou děkujeme mnoha zúčastněným, kteří vynaložili mimořádné úsilí, přizpůsobili se situaci a dovedli Vitovent 200-P od myšlenky až k sériové výrobě.

Tým projektu Vitovent 200-P
Tým projektu Vitovent 200-P (Zleva: Dr. Werner Klausmann, Dr. Michael Schaub, Steffen Obermann, Martin Roßmann, Eduard Weinz, Lukas Wiechens, Artur Kunz a Tim Leonhäuser)

Zařízení Vitovent 200-P již byla úspěšně prozkoušena v pilotních projektech na odborných školách po celém Německu. I zpětná hlášení žáků a učitelů jsou velmi pozitivní. Obzvlášť pozitivně je hodnocen velmi tichý chod zařízení a útulné ovzduší v místnosti – odpadne tak časté větrání, které při velmi nízkých venkovních teplotách v zimě představuje další zdravotní riziko, vnitřní vzduch se příliš vysuší a žene nahoru spotřebu energie i emise CO2 na školách. Zásadní informací je i dubnové uvedení tohoto větracího zařízení na trh v České republice.



VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.