Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekuperace s regulací vlhkosti ERV Ultima iERV

První větrací rekuperační jednotka s řízeným předáváním tepla i vlhkosti

Rekuperační jednotka Ultima iERV, o které bude řeč, dokáže vrátit do interiéru nejen teplo odcházejícího vzduchu i s latentním teplem skrytým v jeho páře, ale vrací i potřebnou vlhkost, navíc regulovatelně. Tento unikát byl vyvinut v České republice.

O tom, jak potřebný byl tento vynález, svědčí skutečnost, že ještě dříve, než se objevil u nás v České republice, zaznamenal nevšední vzestup v USA, Kanadě, Dánsku, Švédsku a v severských zemích vůbec. Také má úžasné využití v tropických oblastech, jako například jižanském státě Florida s tropickým klimatem. V tamnějších podmínkách, kde je v zimě sucho a teplo, asi jako u nás v létě, a v létě tropické horko s častými dešti a extrémně vysokou relativní i absolutní vlhkostí, se řeší větrání s rekuperací především v létě. Požadavek zde samozřejmě je, aby se s čerstvým venkovním vzduchem dostalo dovnitř co nejméně jeho tepla, ale i minimum jeho extrémní vlhkosti.

Do České republiky „dorazila“ rekuperační jednotka Ultima iERV až po testování a prvních zakázkách v zahraničí. Oficiální premiéra proběhla na veletrhu For Arch 2013.

Přijďte se na novinku podívat na náš stánek na veletrhu Aquatherm Praha, ve dnech 4.-7.3.2014.
Najdete nás v hale 2, stánek č. 217A.

Popis funkce

Česká republika má jiné klima a větrání s rekuperací se tu řeší zejména v zimě. Čerstvý vzduch z venku je studený a tedy s relativně menším množstvím vodních par. Pokud je v klasickém rekuperátoru ohřát odchozím vydýchaným vzduchem, zavádí do interiéru velmi nízkou relativní vlhkost. Odcházející vzduch naopak vlhkost vynáší z místnosti; ta z části kondenzuje v rekuperátoru, zbytek vlhkosti uniká se vzduchem ven. Voda, která zkondenzuje v rekuperátoru a která původně realizovala vlhkost v interiéru, je odvedena jako odpad. Výsledkem je velmi nízká relativní vlhkost vnitřního vzduchu, kterou je možné buď trpět nebo řešit vlhčením vzduchu.

Obr. 1: Schéma teplosměnného modulu rekuperační jednotky Ultima iERV. Jde v principu o voštinovou plástev, jejíž buňky (kanálky) mají trojúhelníkový průřez. Patentované řešení této jednotky umožňuje pravidelně střídat sousedící kanálky pro vstup čerstvého vzduchu, resp. výstup vydýchaného. Voda, která ve voštinách zkondenzuje při výstupu teplého a vlhkého vnitřního vzduchu ven, je vrácena nazpět, když jimi proudí suchý venkovní vzduch dovnitř.
Obr. 1: Schéma teplosměnného modulu rekuperační jednotky Ultima iERV. Jde v principu o voštinovou plástev, jejíž buňky (kanálky) mají trojúhelníkový průřez. Patentované řešení této jednotky umožňuje pravidelně střídat sousedící kanálky pro vstup čerstvého vzduchu, resp. výstup vydýchaného. Voda, která ve voštinách zkondenzuje při výstupu teplého a vlhkého vnitřního vzduchu ven, je vrácena nazpět, když jimi proudí suchý venkovní vzduch dovnitř.

Rekuperační jednotka Ultima iERV nabízí jiné řešení. Její hlavní součástí je teplosměnný modul s klapkami, což je voštinová plástev, jejíž buňky (kanálky) mají trojúhelníkový průřez. Patentované řešení této jednotky umožňuje cyklicky, digitálně přes klapky střídat sousedící kanálky pro vstup čerstvého vzduchu, resp. výstup vydýchaného. Voda, která ve voštinách zkondenzuje při výstupu teplého a vlhkého vnitřního vzduchu ven, je vrácena nazpět, když jimi proudí suchý venkovní vzduch dovnitř. Účinnost směny tepla je cca 90 %.

Patentované řešení této jednotky také zabezpečuje, aby nedocházelo k žádnému přímému křížovému mísení čerstvého vzduchu s odcházejícím. Norma PHI připouští smíšení vzduchu do max. 3 %, avšak zde se jedná řádově o promile, tak je přesné řízení klapek a přechodu vzduchu.

Střídání toku proudění voštinami, kterými je chvíli přiváděn dovnitř čerstvý a chvíli pak odváděn ven vydýchaný vzduch, přináší naopak pozoruhodné výhody. Všechny kanálky voštinové struktury tohoto rekuperátoru jsou udržovány v dobrém stavu a pokud v nich dojde ke kondenzaci, mohou po změně směru proudění zase vyschnout. Nejdůležitější však je, že se tímto větráním s rekuperací neztrácí z domu přirozená vlhkost a když, tak mnohem pomaleji. Navíc pouze s tímto typem výměníku lze kombinovat chladící zařízení Cool Breeze, které je postavené na principu dochlazování odpadního vzduchu a práce s kondenzátem. Tak lze velmi úsporně chladit hlavně pasivní domy.

Přednosti a výhody

Rekuperační jednotka Ultima iERV dosahuje skutečné účinnosti přes 90 % a používá zcela nový způsob zpětného získávání vlhkosti. Má nastavitelnou rychlost proudění a dokáže jako jediná regulovat vnitřní vlhkost. Dokáže nejen vrátit téměř všechnu vlhkost a energii (teplo), ale má také plnou kontrolu nad tímto procesem. Uživatel si nastaví preferovanou úroveň vlhkosti a jednotka se postará o zbytek. Také při přenosu latentního tepla, což je teplo potřebné k přeměně kapalné vody v páru stejné teploty, pracuje tato jednotka s pozoruhodnou účinností. A to i v létě, kdy je v režimu klimatizace. Jak už víme, právě v tomto režimu se osvědčila v tropickém prostředí Floridy.

Jednotka nepoužívá žádný membránový ani rotační výměník, a proto nedochází k poruchám těsnosti a ke kontaminací čerstvého vzduchu. Výrobce poskytuje na voštinový výměník 10letou záruku. Každý detail je navržen s ohledem na vysokou výkonnost a dlouhou životnost. Voštinový výměník má mj. i minimální tlakovou ztrátu; motory ventilátorů proto mají minimální spotřebu energie. Výrobce navíc používá pouze nejkvalitnější motory EBM Papst EC.

Základní informace

Obr. 2
Obr. 2
  • Unikátní možnost řízení vnitřní vlhkosti podle nastavení zákazníka
  • Odpadají drahá zvlhčovací zařízení
  • Vysoká účinnost rekuperace přes 90 %
  • Nejkvalitnější motory
  • Izolovaná skříň z EPP a pevného lakovaného plechu
  • Velmi nízká spotřeba elektrické energie
  • Testováno bez potřeby předehřevu do −26 °C
  • Bez kontaminace čerstvého vzduchu
  • Zabudovaný web-server a bezdrátové připojení
  • Ovládání přes dodávaný PC tablet
  • Automatická aktualizace firmware přes internet nebo SD
Obr. 3: zástupci AIR Pohoda s.r.o. a ThermWet s.r.o. na jednání o technickém řešení Ultima iERV v testovacím centru PHI v Innsbrucku s Dr. W. Feistem
Obr. 3: zástupci AIR Pohoda s.r.o. a ThermWet s.r.o. na jednání o technickém řešení Ultima iERV v testovacím centru PHI v Innsbrucku s Dr. W. Feistem
Obr. 4: graf účinnosti, testy v Recair
Obr. 4: graf účinnosti, testy v Recair


ThermWet s.r.o.
logo ThermWet s.r.o.

Společnost ThermWet s.r.o. zajišťuje kompletní řešení řízeného větrání s rekuperací do Vašeho domu. Vývoj, výroba, projekce, montáž a servis - vše pod jednou českou střechou! Vyrábíme a montujeme vlastní řadu rekuperačních jednotek Ventbox pro rodinné domy ...