Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zkušenosti s realizacemi větracího systému s rekuperací tepla

Větrání s rekuperací tepla může fungovat jako pasivní a zcela samostatné zařízení, nebo je možné jej propojit s různými zdroji tepla, případně chladu. Thermwet s.r.o. vyvíjí a vyrábí již déle než 9 let protiproudý trubkový výměník. Celý systém větrání s rekuperací tepla dodáváme do celé ČR s vlastními montážníky. A to i do novostaveb i rekonstrukcí za cenu v rozmezí 85-95 tisíc Kč.

Podívejme se nyní na různé možnosti realizace.

Začněme rekuperační jednotkou, která se obvykle umisťuje do technických místností. Je však možné ji instalovat i na půdu, nebo například do chodby:

Rekuperační jednotka Helix před zakrytím
Rekuperační jednotka Helix před zakrytím
Rekuperační jednotka Helix po zakrytí
Rekuperační jednotka Helix po zakrytí

Rekuperační jednotky vyrábíme v různých variantách, a tak je možné je dát i v horizontální poloze pod strop chodby nebo na půdu.

Větrací systém ThermWet lze řídit jednoduše manuálně potenciometrem nebo digitálně a přes čidla:

Plně automatické řízení C.A.T.
Plně automatické řízení C.A.T.

Toto řízení bylo vyvinuto speciálně podle potřeb našich zákazníků. Výhodou větracího systému Thermwet je i to, že lze celý systém zařadit i pod ovládání inteligentního domu např. TECO. Řízení pomocí senzorů CO2 nebo vlhkosti Vám zajistí čerstvý vzduch podle potřeby, a to v dostatečném monžství. Zdravotní přínos je nezanedbatelný.

 

Napojení na Zemní Výměník Tepla je možné:

Příprava propojení větrání přes ZVT
Příprava propojení větrání přes ZVT

ZVT není součástí naší dodávky, pro ochranu rekuperačního výměníku jej nepotřebujeme. Kdo však chce pro komfort letního přichlazení a zimního příhřevu vzduchu jej připojit, tomu vyhovíme.

 

Stejně tak je možné rozvést teplo od krbových kamen:

Rekuperační jednotka Helix – propojení s krbovými kamny
Rekuperační jednotka Helix – propojení s krbovými kamny

Krbová kamna jsou hitem moderní výstavby. Dřevo je relativně dostupné a živý oheň v obýváku je pro mnohé neodolatelný. Nevýhodou je, že teplo od krbu se špatně řídí, a tak jeho distribuci po domě je dobré předem rozmyslet.

 

Samotné rozvody je možné vést v SDK podhledech (obr. vlevo), nebo v prvním patře v kročejové izolaci v plastovém potrubí (obr. uprostřed), nebo v pozinkovém plochém potrubí, kterým lze vést i teplovzdušné topení podlahou (obr. vpravo):

Větrání s rekuperací tepla vedené stropy
Větrání s rekuperací tepla vedené stropy
Ploché kanály pro vedení vzduchu
Ploché kanály pro vedení vzduchu
Pozinkové ploché kanály v 1. NP
Pozinkové ploché kanály v 1. NP
 

Dáváme přednost oddělenému systému topení a větrání, protože je toto oddělení z pohledu fyzikálního proudění vzduchu v letním a v zimním období výhodnější.

Vzduch je špatný nosič tepla, a tak je potřeba provést domem až třikrát větší množství vzduchu, aby bylo dosaženo požadované teploty. Následně může docházet v zimě k přesušování vzduchu, v létě pak studený vzduch na kotníkách nohou není příjemný.

I takto pěkně se dají zpracovat SDK kaslíky na vedení vzduchovodů:

SDK ozdobné kaslíky
SDK ozdobné kaslíky

Někdy investor požaduje různé druhy mřížek, distribučních elementů, vždy se snažíme vyhovět. Bohužel paleta není u výrobců příliš široká. Vzhled ventilu v roubené chalupě, nebo bazénové hale se přeci jen bude lišit.

 

Důležité je zachovat revizní prostor pro případné čištění, nebo výměnu ventilátorů:

Revizní dvířka k větracímu systému
Revizní dvířka k větracímu systému
 

Řádně spojené díly vzduchovodů jsou podmínkou správné funkce. Přelepení spojů kvalitní páskou, následné zajištění páskou a znovu přetažení a přelepení izolační vrstvy:

Vzduchovody a jejich propojení
Vzduchovody a jejich propojení
 

Někdy přijde investor s požadavkem na svépomocnou montáž. I tady vyhovíme, dodáme celou instalační sadu a návod k montáži. Pokud by přeci jen materiál zbyl, nabízíme zpětný odkup nepoškozeného materiálu.

Procházka po stavbách je vždy zajímavá. Stále se objevují nové výrobky, nové kreativní postupy, nové požadavky na zpracování. Ať jde o rekonstrukce, nebo novostavby, vždy je potřeba vyladit požadavky investora s funkčností systému.

Zašlete podklady, zdarma Vám zpracujeme do tří dnů
schematický návrh technického řešení, cenovou kalkulaci a VZT dokumentaci.


Větrejte úsporně!


ThermWet s.r.o.
logo ThermWet s.r.o.

Společnost ThermWet s.r.o. zajišťuje kompletní řešení řízeného větrání s rekuperací do Vašeho domu. Vývoj, výroba, projekce, montáž a servis - vše pod jednou českou střechou! Vyrábíme a montujeme vlastní řadu rekuperačních jednotek Ventbox pro rodinné domy ...