Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Srovnání: Pasivní versus klasické starší domy

Bydlení v domech našich babiček nebo maminek se postupně stává minulostí. Moderní energeticky úsporné domy přinášejí komfortní větrání i vytápění, které šetří naše peněženky. Podívejte se!

Současné domy se staví pomocí moderních a neustále se vyvíjejících technologií. Nízkoenergetické nebo pasivní domy nabízejí komfort bydlení bez drahé a pracné údržby a vysokých provozních nákladů. Srovnejme si zážitky z domů našich babiček a moderních nízkoenergetických domů.

Domy našich babiček

V drtivé většině se jedná o zděné domy, které je třeba podle síly a izolace stěn dotápět i v letních deštivých dnech. Větrají se otevřenými okny a teplo zpravidla uniká netěsnostmi okolo oken nebo dveří (spárové větrání). Zateplení půd, stropů, natož základů obvykle zcela chybí.

V zimě je potřeba dům kvůli vysokým tepelným ztrátám vytápět a roční účet za teplo dosahuje i 60 – 80 000 Kč, což představuje zátěž pro rodinný rozpočet. Typická je „velká“ otopná soustava, která zajistí stálé topení a vyžadují pravidelnou údržbu, což představuje další starost navíc. Stěny jsou obvykle na dotek studené, stejně jako podlahy. Při výpadku topení dům rychle vychládá, při zimním větrání je studený vzduch v pokojích nepříjemný.

Nízkoenergetické a pasivní novostavby

Dnešní novostavby jsou mnohdy stavěny z nezvyklých materiálů, jako jsou balíky slámy, různé typy dřevěných konstrukcí, polystyrenová a dřevoštěpková ztracená bednění, betonové panely nebo porézní cihly někdy plněné kamennou vatou nebo polystyrenem.

Základem takovýchto konstrukcí je požadavek na co největší tepelnou ochranu budovy. Obálka takového domu by měla připomínat celistvé zimní oblečení: od zateplených základů, přes stěny až k zateplené střeše. Takové stěny a podlahy jsou teplé na omak. Také okna jsou kvalitní nejen ve smyslu tepelné neprostupnosti, ale také co se týká usazení do stěn. Spárové větrání těmito netěsnostmi je nežádoucí a hlavně nedostatečné.

Průběh teplot a vlhkosti v novostavbě ze systému Medmax a rekuperací Thermwet

Moderní dům je v zimním provozu nenáročný na vytápění. Otopná soustava mnohdy chybí a platby za teplo se pohybují mezi
5 – 20 000 Kč ročně. Větrání je v nízkoenergetických a pasivních domech zajištěno řízeným (nuceným) větráním nejlépe se zpětným ziskem tepla- rekuperací, které nejenže zaručí další úspory za topení, ale především čerstvý vzduch v domě.

Dům, který je jako termoska, má malé tepelné ztráty v zimě i v létě. Proto je důležitý také kvalitní návrh domu, co se týká orientace ke světovým stranám, správné velikosti oken a jejich zastínění.

Therm Wet
Z čidla je patrné, že v 5 horkých letních dnech vystoupala teplota v domě o pouhých 1,5 °C a po celou dobu nepřesáhla ani zdaleka 27 °C, které jsou hraniční pro přehřátí interiéru

Příjemné teplo v zimě i v létě

Therm Wet
Filtr ukazuje, kolik nečistot dokáže systém nuceného větrání zachytit

Nucené větrání, které se spouští v předvolených režimech, vám přes den nepustí horký letní vzduch do domu, pouze jej pomalu provětrává (a přichlazuje o vnitřní chladnější vzduch z domu). Na noc, kdy vzduch venku zchladne, je naopak spuštěn intenzivní provoz větrání. Stejně komfortně odvětráte i provozní vlhkost, která jinak v uzavřených těsných domech způsobuje nejen růst plísní, ale podporuje i rozvoj alergií.

Celkové klima v takto harmonicky navrženém nízkoenergetickém nebo pasivním domě je příjemné a zdravé. Automatické větrání přes filtry zanechá počasí, hluk nebo hmyz mimo dům.

Větrání okny a nekomfortní vytápění, které je typické pro bydlení v domech z časů našich babiček se tak pomalu stává minulostí, kterou každý, kdo si zkusil bydlet v pasivním domě, rád opustí.

Větrejte úsporně a zajistěte si projekt větrání na míru pro váš dům ZDARMA.


ThermWet s.r.o.
logo ThermWet s.r.o.

Společnost ThermWet s.r.o. zajišťuje kompletní řešení řízeného větrání s rekuperací do Vašeho domu. Vývoj, výroba, projekce, montáž a servis - vše pod jednou českou střechou! Vyrábíme a montujeme vlastní řadu rekuperačních jednotek Ventbox pro rodinné domy ...