Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

S rekuperační jednotkou můžete v zimě větrat efektivně bez tepelných ztrát

Šetřit by se mělo v každé době. Pro snížení nákladů na provoz bytů a rodinných domů se pořizují úsporné elektrospotřebiče nebo třeba LED žárovky. Pak ale stačí vyvětrat a peníze doslova utíkají oknem.

Jak správně větrat v zimě?

Pravidelná výměna vzduchu je zásadní v každém ročním období. Pokud nebudete v místnosti větrat, mohou se objevit plísně. Kromě toho má těžký vydýchaný vzduch negativní dopady i na lidské zdraví. Člověk se cítí unavený, ospalý, může ho rozbolet hlava nebo se mu udělat nevolno.

V zimě by se mělo větrat intenzivně a krátce. Abyste dosáhli v zimě v interiéru zdravé klima, měli byste větrat několikrát denně po dobu několika minut. Jenže takovým větráním klesne teplota v místnosti. Ztráta tepla může být 50-70 %. Abyste dosáhli příjemné teploty v místnosti, je potřeba topení pustit na maximum. Celý proces tedy není příliš efektivní.

Rekuperace zajistí zdravé klima a neplýtvá teplem

Rekuperační jednotka vyměňuje vzduch. Z místnosti odvádí vydýchaný a zvenku přivádí čerstvý. Výměna vzduchu může být nepřetržitá nebo pouze v určených časových intervalech. Rekuperace disponují výměníkem tepla, který odebere část tepelné energie (70 %) z odváděného vzduchu a využije ji pro ohřátí čerstvého vzduchu. Proto nedochází k výraznému kolísání pokojové teploty.

Účinnost větracích jednotek se pohybuje v rozmezí 30-95 %, přičemž 60 % se považuje za dobrou a nad 80 % za vynikající. Účinnost větrání okny je 0 %. Teplý vzduch bez užitku odejde pryč a studený se přivede do místnosti.

Součástí rekuperace jsou filtry, které zachytí prach, pyly a nečistoty, jež by do místnosti vnikly otevřením oken. Rekuperační jednotky jsou vhodné do rodinných obydlí i komerčních prostor.

Vyberte si úspornou rekuperaci vzduchu


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 
Reklama