Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na zapojení ventilátoru s časovým doběhem v koupelně?

Experti zvládnou zapojení ventilátoru s doběhem za 5 minut, začátečníci do 20 minut. Instalace je nejjednodušší, pokud máte k dispozici 3 vodiče. Jak na to?

Trocha teorie před instalací

Zapojení ventilátoru do koupelny s časovačem se od zapojení ventilátoru bez funkcí příliš neliší. Rozdíl je pouze ve svorce navíc, která ovládá časový doběh.

Připravte si křížový a klasický šroubovák, vypněte elektrický okruh, ve kterém budete pracovat a na práci si vyšetřete zhruba 20 minut.

Po sejmutí krytu, uvidíte svorkovnici se 3 svorkami. Označují se:

  • L - jde o stálou fázi,
  • N - jde o pracovní nulu,
  • LT - jde o fázi s možností přerušení.

Označení je vyraženo buď přímo na ventilátoru, nebo jej najdete na jeho obale.

Zapojení koupelnového ventilátoru s doběhem v praxi

Zapojení ventilátoru je nejjednodušší, pokud máte k dispozici 3 vodiče. Barvy vodičů mohou být různé. My například nejčastěji používáme hnědý kabel jako stálou fázi, černý kabel jako spínanou fázi (fázi s možností přerušení) a modrý kabel jako pracovní nulu. 

  • Hnědý kabel - připojuje se do svorky L,
  • černý kabel - připojuje se k svorce LT,
  • modrý kabel - patří do svorky N.

Po zapojení stačí nastavit časový doběh v možném stanoveném rozpětí. Například se jedná o 2-30 minut. Poté nasadíte kryt ventilátoru a zapnete elektrický okruh.

Pokud máte pouze 2 vodiče, instalujte samostatný vypínač pro ventilátor, kde do přívodu zapojíte fázi L. Z tohoto místa vyveďte další vodič, který bude jako fáze L pokračovat do ventilátoru. Z výstupu vypínače vyveďte vodič LT a zapojte jej do LT svorky ventilátoru. Vodič pracovní nuly N připojte do svorky N ventilátoru.

Jak na zapojení ventilátoru do koupelny s časovačem


VENTILÁTORY.cz
logo VENTILÁTORY.cz

Historie obchodu VENTILÁTORY.cz se datuje od roku 2008, kdy byl založen jako malý internetový obchůdek s ventilátory a vzduchotechnikou. Dnes obchod nabízí téměř celý sortiment (ventilátory, rekuperace, stropní ventilátory, vzduchovody, atd.) stále ...

 
 
Reklama