Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Historie adiabatického chlazení

Fyzikální princip větrné věže ve spojení s podzemními kanály společně tvoří historický adiabatický chladič

Adiabatické chlazení je jedním z nejstarších používaných způsobů aktivního chlazení.
Ve starověkém Egyptě a Persii k ochlazení vnitřních prostor používali tzv. větrné věže. Jedná se o věž s jedním, či více sacími otvory. Otvory ve věži se doplňovaly mřížkami či sítěmi pro filtraci. Větrná věž byla obzvláště účinná v kombinaci s podzemním vodním tunelem vedeným na úrovni hladiny spodní vody. Podzemní voda má nízkou teplotu a vzduch se ochlazoval prouděním kanálem (konvekcí) a odpařením vody do vzduchu (evaporací). Ochlazený vzduch proudil dále do budovy. Větrná věž mohla být použita pro přívod nebo odvod vzduchu - viz obrázek.

Z období 2 500 před naším letopočtem se dochovaly fresky, na kterých jsou vidět džbány z porézní keramiky. Naplnili jej vodou a uložili do průvanu, aby bylo zajištěné ochlazení proudícího vzduchu. Ve starověkém světě také používali navlhčené tkaniny či rákos, které pověsili do otvoru dveří či oken, a proudící teplý vzduch se tak ochladil.

Na Maltě používali dřevěné nebo kamenné konstrukce na fasádě, kterými proudil vzduch, a v kombinaci s nádobami s vodou fungovali jako evaporační chladič. Vzhled dřevěné konstrukce na fasádě se nápadně podobal dnešním adiabatickým chladícím systémům.

Fyzikální princip adiabatického chlazení


Colt International, s.r.o.
logo Colt International, s.r.o.

Adiabatické chlazení, odvod kouře a tepla, klimatizace, přirozené a nucené větrání, solární zastínění a průmyslová ventilace. Návrhy inovativních řešení klimatu uvnitř budov, služby a servis v oblasti technologií klimatizace, chlazení, odvětrání, solárního ...

 
 
Reklama