Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nálož inovací: přímé napojení digestoře do rekuperační jednotky Jablotron Futura

V článku „Digestoře v nízkoenergetických domech“ jsme popsali varianty, jak řešit digestoř v rodinném domě. V tomto díle si představíme další inovaci z dílny Jablotronu právě pro digestoře. Nabízíme ji ve spolupráci s naším partnerem, dovozcem italských digestoří Faber.

Moderní nízkoenergetické domy kladou velmi vysoké nároky na zateplení a na minimalizaci průvzdušnosti obálky. Jde o to, aby přes konstrukce neproudil volně vzduch, který by pro dům znamenal energetické ztráty.

Běžné digestoře s odtahem přes fasádu nebo střechu proto nejsou pro pasivní domy ideální. Pokud digestoř vzduch odtahuje, vyvolává tím podtlak a vzduch se musí na jiném místě do domu nasát. Jenže přes zateplenou fasádu a kvalitní okna je toto přisávání ztížené a nežádoucí.

Řešení představuje přímé napojení digestoře do rekuperačního větracího systému od Jablotronu.


V jednom z předchozích dílů našeho seriálu jsme si představili funkci plně zónového řízení větrání — systému Jablotron VarioBreeze™.

Při použití VarioBreeze má každá vzduchová trasa svůj elektronicky řízený ventil, který neustále přizpůsobuje množství vzduchu, které proudí do a z jednotlivých místností v domě.

Tohoto řízení můžeme chytře využít pro nárazový odtah při vaření.




Jak napojení digestoře funguje?

Digestoř je přímo z výroby od dodavatele Faber upravena tak, že její odsávací ventilátor je nahrazen velkým filtračním boxem. Potrubí z digestoře je pak napojeno na konkrétní větev větracího systému (v praxi potrubí 3×90 mm).


V běžném provozu systém VarioBreeze zajišťuje výměnu vzduchu v celém domě s prioritou těch místností, které jsou obsazené. Při aktivaci nárazového větrání v kuchyni rekuperační jednotka Futura navýší svůj odtah na předdefinované maximum. Zároveň celý tah prostřednictvím servopohonů nasměruje do digestoře.

O odtah přes digestoř se stará ventilátor v rekuperační jednotce Futura. Mastnoty a další nečistoty jsou přitom zachyceny přímo v digestoři dvojnásobnou filtrací vzduchu.

Odtah lze spustit tlačítkem na digestoři nebo z mobilní aplikace MyJABLOTRON, případně z ovládacího panelu propojené varné desky Faber.

Výhody napojení do rekuperace

Přímé napojení digestoře do rekuperace má několik zásadních výhod:

  • Nedochází ke zbytečné tepelné ztrátě, vzduch stále proudí přes tepelný výměník a teplo se tak zachovává v domě
  • Hlučnost odtahu je přesunuta z digestoře do technické místnosti — digestoř nemá svůj ventilátor, používá se ventilátor rekuperační jednotky
  • Na rozdíl od cirkulační digestoře jsou páry a pachy z vaření vždy odváděny mimo dům, dochází proto k plnohodnotnému vyvětrání místnosti
  • Nízké náklady na výměnu filtračních vložek v digestoři

Omezením v případě přímého napojení do rekuperace je pouze výkon rekuperační jednotky, kdy varianta Futura L na trasách s menší tlakovou ztrátou zvládá pohodlně odtahovat přes 400 m3/h. Pro standardní kuchyně a běžné vaření je tento výkon v praxi zcela dostatečný.

Katalog dostupných digestoří je k nahlédnutí na stránkách značky Faber zde.


JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ s.r.o.
logo JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ s.r.o.

JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ s.r.o. je českým výrobcem a dodavatelem systémů pro vytápění, chlazení a větrání s rekuperací. Cílem společnosti je systematicky zlepšovat prostředí, ve kterém lidé tráví nejvíce času - tzn. vnitřní prostředí budov a výrazně ...