Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekuperace vzduchu není možné provozovat bez cíleného dovlhčování vzduchu!

Sofistikované zvlhčování vzduchu vytvoří optimální mikroklima

Život v interiéru je neoddělitelně spojen s vlhkostí, se kterou se obyvatelé interiéru musejí vypořádat. Někde bývá vlhkost příliš vysoká, jinde příliš nízká. V každém případě je nutné ji udržet na přijatelné úrovni, která je pro pobyt v interiéru budov (bytů, domů, kanceláří atd.) vhodná a příjemná.

Vhodná vlhkost vzduchu je potřebná pro bezproblémové dýchání a její doporučená hodnota je mezi 40 a 60 %. Hlavně v zimním období ale kvůli vytápění vzdušná vlhkost v obytných interiérech klesá až pod dvacet procent. To pro osoby dlouhodobě pobývající v takových místnostech znamená často dost nepříjemné zdravotní komplikace.

Zvlhčovače vzduchu

Pro komfortní a zdravé bydlení je zapotřebí tato rizika eliminovat. Zařízením, jež problémy pomůže řešit, je zvlhčovač vzduchu. Jde o poměrně jednoduché zařízení, jež dokáže regulovat vzdušnou vlhkost podle potřeby obyvatel interiéru.

Na trhu lze vybírat z několika typů zvlhčovačů vzduchu:

  • parní zvlhčovače vzduchu pracují s pomocí topného tělesa, z nějž se po ponoření do vody uvolňuje pára. Vzhledem k tomuto principu odpařování za vysoké teploty tento typ zvlhčovače mírně zahřívá vzduch v místnosti. Vzhledem k energetické náročnosti provozu nejsou tím vhodným řešením do nízkoenergetických a pasivních domů.
  • parní zvlhčovače se studeným odparem nepracují za vysoké teploty, k odparu dochází pomocí deskovitého tělesa, které do sebe jako knot nasává vodu z nádržky a s pomocí ventilátoru se z něj voda odpařuje a ventiluje se do místnosti.
  • ultrazvukové zvlhčovače vzduchu využívají působení ultrazvukového vysokofrekvenčního oscilátoru, který rozbíjí vodu na mikroskopické kapky a s pomocí ventilátoru je vytlačuje do vzduchu, kde se mění na vodní páru.

Ve výše zmiňovaném výčtu se jedná o zvlhčovače lokální, přenosné s malým zvlhčovacím výkonem, který se zpravidla pohybuje 0,25–0,5 l/hod.

Zvlhčovač vzduchu a hygienické hledisko

I ve zdánlivě čisté vodě se vyskytují bakterie – ty spolehlivě zlikviduje pouze parní zvlhčovač, ale také si neporadí s tvrdou vodou a vodním kamenem, který bývá právě tím, co dříve nebo později Váš parní zvlhčovač zničí. Problém s mikroorganismy, ale může vyřešit i zvlhčování chladnou párou, když se uplatní speciální vložka s antibakteriální úpravou nebo vřazená UV lampa.

Optimální klima

Systému rekuperace vzduchu, je zvláštní a progresivní způsob větrání, při kterém odcházející vzduch předává ve výměníku teplo čerstvému vzduchu přicházejícímu zvenčí. Za velké zimy pak stačí „doohřát" vzduch například solárními kolektory, elektrickým přímotopem, nebo krbem na dřevo. Následně je potřeba vždy ohřátý vzduch zvlhčit na požadovanou relativní vlhkost, tak aby byla neustále zajištěna nejenom tepelná ale i vlhkostní pohoda v interiéru nízkoenergetického či pasivního domu. Moderní technologie umožňují funkci zvlhčování vzduchu zařadit do složitějších vzduchotechnických zařízení. Sofistikované systémy už nepracují jen s výměnou vzduchu a regulací jeho teploty, ale pro zdravé a příjemné prostředí dokáží zajistit i optimální vlhkost vzduchu.

Sofistikovaný systém aktivního zvlhčování vzduchu

Historicky a vývojově vychází ze systémů lokálních pokojových zvlhčovačů se studeným odparem. Systém automatického zvlhčování vzduchu pracuje na principu přirozeného odpařování a zaručuje stálou relativní vlhkost vzduchu v prostoru v optimálním rozsahu 40–60 %. Převlhčení prostoru je nemožné, protože zařízení automaticky hlídá vlhkost vzduchu v uzavřeném prostoru. Kompaktní plášť zvlhčovací jednotky tvoří pozinkovaný povrchově upravený plech. Pro maximální dosažení hygienického provozu a tedy zdravého vnitřního prostředí budov je zvlhčovací zařízení vybaveno reverzní osmózovou jednotkou a nepřetržitou kontrolou stavu desinfekce vody UV lampou. Inteligentní řídící jednotka systém řídí zcela automaticky. Zařízení zvlhčuje dle zadaných parametrů prostředí uživatelem. Zařízení pro zvlhčování vzduchu AIR – C 250 zaručí nejvyšší hygienu a čistotu při minimálních provozních nákladech. Jednoduchá manipulace a nepatrné náklady na údržbu vedou k atraktivnosti, jakož i bezpečnosti provozu výrobku.

Aktivní zvlhčovací jednotky AIR - C 250® a AIR - C 500® jsou zařazeny v programu Nová Zelená úsporám.

Přetlakové zvlhčovací zařízení AIR – C 250/500 určené pro byty a domy pro zvlhčení přívodního vzduchu, s max. průtokem 250/500 m3/h.

Obě tyto zvlhčovací jednotky přivádí do prostoru takové množství vzduchu, které je dimenzované rekuperační jednotkou, a které nenarušuje pohodu příjemného obývání v prostoru.

Jsou velice vhodné do starších, ale i nových zateplených rodinných domů, s rozvody vzduchotechnického vedení pro automatizovaný systém větrání nebo vytápění a větrání, kde se uživatelé objektu potýkají dlouhodobě s nízkou relativní vlhkostí.

Slovo autora závěrem:

Zvlhčování vzduchu není luxus, ale způsob jak přežít v interiéru.

Více si vyžádejte na:
www.drekoma.cz
info@drekoma.cz


Drekoma
logo Drekoma

DREKOMA - výhradní dovozce vlhkoměrů a zvlhčovacích systémů firmy MERLIN Technology GmbH. Úprava a demineralizace vody - reverzní osmoza,obchodní a zprostředkovatelská činnost, dřevařské stroje a zařízení, zpracování znaleckých posudků v oboru.