Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průmyslové vzduchové clony Indesse, VCI

Zimní období je čas, kdy se v největší míře řeší náklady na vytápění výrobních hal a skladovacích objektů. Necháváte doslova otevřené dveře vyšším nákladům? Mimo unikání drahého vytápěného či klimatizovaného vzduchu dochází často k pronikání působením vnějšího přetlaku. Nejlepším řešením, jak dokazuje studie AMCA*, je vzduchová clona s bezkonkurenčně trojnásobným účinkem oproti druhému klasicky využívanému zádveří.

Úkolem vzduchových clon je zabránit nežádoucímu vnikání venkovního vzduchu volně otevřenými, nebo otevíratelnými dveřmi či vraty do vnitřního prostoru budov, zpravidla v zimním období, kdy brání vnikání chladného vzduchu do budovy a zároveň vnitřní prostor dotápějí.

Dále v komerčních i průmyslových budovách vzduchová clona dovoluje využívat plochu za dveřmi, kde by jinak docházelo k prudkému střídání teplot a důsledkem toho také k absenci nemocných zaměstnanců. Také některé průmyslové technologie jsou ovlivněny teplotou okolí, ve kterém se zpracovávají.

Vývojem a výrobou vzduchových clon, větracích jednotek a široké škály dalších vzduchotechnických zařízení se již přes dvacet let zabývá v České Republice sídlící společnost 2VV s.r.o., patřící do rodiny evropských výrobců a využívající tak nejmodernější výrobní technologie. Například v konstrukci, jako první použila speciální voštinu pro technologii Straw-System (nebo-li Honey-Comb Chambre) a má použití chráněno užitným vzorem.

Straw-System
Straw-System

Výfuk s technologií Straw-System vytváří laminární proudění (proudnice jsou rovnoběžné a nemísí se) a poskytuje tak mnohem lepší clonící vlastnosti než běžná (i ve studii uváděná) zařízení. Taková účinnost závisí na vhodném návrhu. V komerčních prostorách je například jeden z požadavků přinejmenším neutrální pocit při průchodu a možností je několik. Doporučené aplikace pro vzduchovou clonu INDESSE VCI jsou výrobní a skladovací haly, logistická centra, s instalační výškou do 8 m*) v případě horizontální instalace nade dveřmi. Clonu je možné použít pro vertikální instalaci vedle dveří a to pro šířku dveří do 8 m*) při jednostranné instalaci, nebo do 12 m*) při oboustranné instalaci. Výhodou důležitou zejména (nejenom) při řetězení clon je skutečnost, že clona má aktivní a výfuk po celé své délce, nejsou zde žádná hluchá místa, proud vzduchu je díky optimálnímu rozmístění ventilátorů ve cloně rovnoměrně rozdělen a výfuk není omezován žádnou překážkou (např. kastlíky elektromateriálu, držáky,…).

*Maximální doporučená instalační výška pro většinu aplikací, pro nejvyšší výkon, když rychlost vzduchu dosáhne 3m/s

Konstantní rychlost na výfuku
Konstantní rychlost na výfuku
Výfuk s technologií Straw-System
Výfuk s technologií Straw-System

Pro ohřev je clona INDESSE VCI vybavena unikátní elektrickou drátkovou technologií ZIG-ZAG s okamžitým náběhem a stejně tak zchlazením. Každé těleso je nad rámec norem osazeno vlastním provozním termostatem.

Vzhledem k tomu, že INDESSE VCI jsou typicky používány ve větších halách s vyššími vraty, nabízí se v těchto aplikacích použití tzv. „aktivní varianty“, kdy jako spodní modul je instalována vzduchová clona s ohřevem a jako vrchní modul je použita clona bez ohřevu. Tím je zajištěn teplotní komfort v části, kde dochází k pohybu osob a to s minimálním vynaložením pořizovacích nákladů a nákladů na energie.

Vzduchové clony INDESSE VCI jsou nabízeny v nominálních délkách (1,5 m, 2,0 m a 2,5 m) v provedení s elektrickým nebo teplovodním ohřevem, případně bez ohřevu. Clona s teplovodním ohřevem je nabízena také ve variantě s integrovanou protimrazovou ochranou. Standardně je clona dodávaná ve dvou variantách a to s pláštěm z pozinkovaného plechu nebo z plechu lakovaného v bílém odstínu (RAL9010); zákazníkům se však nabízí možnost zvolit si libovolnou barvu dle vzorníku RAL.

Ke vzduchové cloně INDESSE VCI je připravena široká řada montážního příslušenství, umožňující snadnou montáž clony, jak v horizontální tak ve vertikální poloze. Novinkou je nastavitelný kotevní podstavec a horizontální držák pro nastavení předfuku clony v úhlu 0 – 20 °.

* Air Movement and Control Association je uznávaná mezinárodní nezisková organizace výrobců systémového zařízení pro vzduchotechniku - zejména ventilátorů, klapek, tlumičů hluku a vzduchových clon používaných v komerčních budovách a průmyslových procesech.



Multi-VAC logo
Multi-VAC spol. s r.o.
Telefon: +420 841 156 156
E-mail: info@multivac.cz
www.multivac.cz
2VV logo

2VV s.r.o.
Telefon: +420 466 741 890
E-mail: 2vv@2vv.cz
www.2vv.cz

Multi-VAC spol. s r.o.
logo Multi-VAC spol. s r.o.

Velkoobchod s kompletním sortimentem pro vzduchotechniku a vytápění. Zboží od renomovaných českých i zahraničních dodavatelů. Technická podpora, prezentace výrobků, návrhové programy, e-shop. Sortiment: vzduchové clony, větrací a rekuperační jednotky, ...