Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ohlédnutí za nedávným veletrhem ISH Frankfurt 2013

Ve dnech 12.–16. března 2013 se uskutečnil na výstavišti ve Frankfurtu n. M. další ročník veletrhu ISH. Veletrh je zaměřen na TZB především v oblasti klimatizace, topení, instalace, vybavení koupelen a v neposladní řadě využití obnovitelných zdrojů energie.

Veletrh ISH se koná jednou za dva roky. Předcházejícího ročníku v roce 2011 se tohoto významného veletrhu zúčastnilo více než 200 000 návštěvníků z více než 100 zemí světa. Letošní ročník potvrdil, že ISH si drží svoje dominantní postavení, vysokou odbornost a velký zájem firem zde vystavovat. Návštěvnost veletrhu ale zůstala v tomto roce za svým očekáváním. Část odborného publika dala přednost mezinárodnímu odborného veletrhu ventilace, klimatizační, měřicí, regulační a ekologické techniky CLIMATE WORLD 2013, který se prakticky ve stejném termínu konal v Moskvě. Na nižší návštěvnost měla též vliv sněhová kalamita ve Frankfurtu, která ovlivnila návštěvnost především v prvních dvou dnech po zahájení výstavy.

Společnost Ziehl-Abegg vystavovala na veletrhu ISH ve Frankfurtu i na CLIMATE WORLD v Moskvě. Co se týká exponátů na ISH, zde stěžejní zájem projevili návštěvníci o energeticky úsporná řešení ventilátorů. V souvislosti s povinností plnění evropské směrnice ErP (ErP stanovuje min. účinnosti ventilátorů v aplikacích uvnitř zemí EU) se na veletrhu projevil zvýšený zájem o EC ventilátory a o všechny typy AC ventilátorů, které splňují ErP2015 (zvýšené požadavky na účinnost, které budou vyžadovány od 1. 1. 2015). Z tohoto sortimentu stojí za zmínku především typová řada ventilátorů MAXvent owlet, obr. 1. Dalšími energeticky úspornými řešeními jsou ventilátorové systémy ZAwall (obr. 2) a ZAplus, které na obr. 3 prezentuje předseda představenstva Ziehl-Abegg pan Peter Fenkl.

Obr. 1 MAXvent owlet
Obr. 1 MAXvent owlet
Obr. 2 ZAwall
Obr. 2 ZAwall
Obr. 3 Peter Fenkl prezentuje ventilátorový systém ZAplus
Obr. 3 Peter Fenkl prezentuje ventilátorový systém ZAplus

Proč používat ventilátory MAXvent owlet?

Důvodem jejich vývoje bylo především zavedení evropské směrnice 2009/125/ES (tzv. směrnice ErP), která předepisuje minimální účinnosti pro ventilátory s příkonem od 125 W do 500 kW. Modernizací výrobní řady ventilátorů MAXvent 2 jsme dosáhli toho, že nové ventilátory MAXvent owlet bez výjimek splňují novou evropskou směrnici pro rok 2015 (tzv. ErP2015) a tím nabízejí uživatelům už nyní lepší technické parametry ve srovnání se stávajícími výrobky. Vývoj ventilátoru MAXvent owlet byl mezinárodní projekt, který se uskutečnil ve spolupráci vývojových inženýrů z firmy Ziehl-Abegg v Německu a ve Francii. Vrtule je vyrobena z kompozitního materiálu ZAmid. ZAmid je osvědčený materiál, který Ziehl-Abegg již používá pro výrobu radiálních volně oběžných kol a za který jsme získali během posledních měsíců již několik ocenění. Tento kompozitní materiál má mechanickou pevnost podobnou oceli, ale je výrazně lehčí. Kromě toho jsou vrtule z materiálu ZAmid vyráběny z jednoho kusu bez svárů a jejich tvar je optimalizovaný na základě znalostí z oboru bioniky. Ventilátor MAXvent owlet s vrtulí z materiálu ZAmid vydrží mnohem vyšší obvodové rychlosti než obdobné produkty.

Komplexnost řešení MAXvent owlet

Ventilátory MAXvent owlet se vyrábějí ve třinácti produktových velikostech, a to v průměrech od 310 mm do 1400 mm. Výrobce ventilátorů Ziehl-Abegg s tímto novým výrobkem zásadně zlepšil ventilátor, který je v současné době masivně používán v oblasti TZB a dále např. ve větrných elektrárnách, kogeneračních jednotkách, v technologiích odpadních vod, u výměníků tepla, chlazení výkonových transformátorů, v aplikacích sušení, např. sušení rostlin pro potravinářské účely a v mnoha dalších aplikacích.

Uživatelé ventilátorů Ziehl-Abegg mají sami možnost si pro svoje účely navrhnout optimální ventilátor, k tomuto složí návrhový program ventilátorů FANselect, který je dostupný na www.ziehl-abegg.cz

V porovnání se stejnou velikostí jiných konkurenčních ventilátorů dosáhneme vyššího statického tlaku, až do cca 2200 Pa. V mnoha případech lze použít výkonově slabší motor než u stávajících produktů.

Jako příklad uvádíme výkonové křivky a příkony potrubního ventilátoru s průměrem lopatek 800 mm (obr. 4):

Obr. 4 Výkonové křivky a příkony potrubního ventilátoru
Obr. 4 Výkonové křivky a příkony potrubního ventilátoru
Obr. 5 ISH Frankfurt 2013, diskuze o ventilátorech MAXvent owlet
Obr. 5 ISH Frankfurt 2013, diskuze o ventilátorech MAXvent owlet

Na veletrhu ISH ve Frankfurtu seznámil předseda představenstva Ziehl-Abegg pan Peter Fenkl (na obr. 5 vlevo) s úspornými ventilátory MAXvent owlet ministryni životního prostředí Hesenska paní Luzia Puttrich, ředitele veletrhu pana Wolfgang Marzin, starostu Frankfurtu pana Peter Feldmann a vedoucího jeho sekretariátu pana Uwe Becker.

Závěrem alespoň stručná informace o exponátech ZAwall a ZAplus

ZAwall je více menších ventilačních modulů v jedné ventilátorové stěně. ZAwall má nízké nároky na zástavnou plochu a šetří energii. Tento systém doporučujeme použít všude tam, kde je vyžadován nepřetržitý provoz vzduchotechnických zařízení (chlazení nebo klimatizace, např. serverů) a porucha zařízení by způsobila následné zničení technologie nebo způsobila jiné škody.

ZAplus je ventilátorový systém s optimalizovanou skříní s přídavnými statickými lopatkami. Tento speciální difuzor výrazným způsobem zvýší účinnost ventilátoru. Sériově se vyrábí pro průměry ventilátorů 500 mm, 630 mm a 800 mm. ZAplus má svoje uplatnění především u chladírenských zařízení a pro venkovní jednotky tepelných čerpadel. Používá se ale také pro cirkulaci vzduchu ve sklenících, pro provětrávání farem při chovu zvířat a zajištění cirkulace teplého vzduchu např. v průmyslových budovách nebo ve skladech.

V případě zájmu o tyto technologii získáte více informací u Ziehl-Abegg s.r.o.


Ziehl-Abegg s.r.o. Brno
logo Ziehl-Abegg s.r.o. Brno

Výrobce širokého sortimentu axiálních, radiálních, diagonálních, tangenciálních ventilátorů, výtahových pohonů. Portfolio pokrývá požadavky OEM partnerů, výrobců vzduchotechnických, chladírenských zařízení, filtračních zařízení a technologických celků. ...