Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

„Tepelná pohoda musí být spojena s ochranou zdraví“, je motto značky Haier

Klimatizací cirkuluje vzduch v místnosti určený k dýchání, a proto je zásadní pečovat o jeho kvalitu. Klimatizace Haier jsou proto standardně vybaveny programem více funkcí pro maximum zdraví. Vylepšenou novinkou od výrobce Haier je klimatizační systém s proměnlivým průtokem chladiva a horkou novinku roku 2021 pro český trh jsou splitová tepelná čerpadla do rodinných domů.

Ing. Marek Begeni z firmy Sokra představuje zdraví prospěšné funkce klimatizací Haier.

Klimatizační zařízení musí vždy zaručovat maximální ochranu zdraví. Takto se k problematice hygienických požadavků kladených na klimatizační zařízení staví firma Haier. A zvláště to platí nyní, v době zhoršené virové situaci a v době, kdy Haier významně zvyšuje svou přítomnost i na trhu malých, rezidenčních klimatizací, u nichž se nelze spolehnout na to, že pro ně bude zajištěn pravidelný profesionální servis.

Ing. Marek Begeni z firmy Sokra s.r.o., která značku Haier na českém a slovenském trhu zastupuje, zdůraznil, že pro všechny modely klimatizací mají připravený program funkcí pro maximum zdraví. To znamená, že všechny klimatizační jednotky disponují funkcemi pro ochranu zdraví již v základní nabídce, nikoliv jako doplňkově nabízené příslušenství zvyšující uváděnou pořizovací cenu. Jedná se o soubor funkcí, jejichž účinnost je certifikována nezávislými institucemi, jako je například TŰV nebo SGS, přímo pro provoz v konkrétním zařízení, a tedy nejen pro samotnou funkci v laboratorním prostředí, jak bývá na našem trhu obvyklé.

Program funkcí pro maximum zdraví

  • Self-clean je založena na řízeném zamrazení povrchu výměníku, kterým cirkuluje vzduch v místnosti, aby se buď ochladil nebo ohřál. Na zamrazeném povrchu rychle naroste námraza. Tím dojde k mechanickému uvolnění případných nečistot a jejich zachycení v námraze. Následně dojde k odtavení námrazy a nečistoty jsou splaveny do odpadu.
  • Funkce 56 °C Steri-Clean zajišťuje tepelnou dezinfekci působením teploty 56 °C po dobu 30 minut, během níž dojde k úhynu virů a bakterií.
  • Puri-Clean, Super-IFD Sterilizace využívá elektrostatický působící filtr. V něm vytvořené elektrostatické pole zachycuje pevné nečistoty, i velmi jemné prachové částice frakce PM2,5 až PM 0,3. Silné elektrostatické pole přispívá rovněž k hubení bakterií a virů v proudícím vzduchu.
  • NANO-AQUA Sterilizace zajišťuje ionizaci molekul vody ve vzduchu. Vznikající ionty se záporným nábojem se shlukují s molekulami škodlivin ve vzduchu, a ty jsou následně zachyceny a zničeny. Zvýšení koncentrace záporných iontů ve vzduchu zajišťuje i příjemnější pocit v prostoru, kde je tato funkce využívána, a navíc snižuje vysušování sliznic a pokožky.
  • Hygiene Cool je na rozdíl od předchozích typů funkcí pasivní. Je založena na přítomnosti částic stříbra na vnitřních površích klimatizace. Částice stříbra hubí mikroorganismy.
  • Filtrace vzduchu využívající účinné 3M filtry zajišťuje zachycení až 99,5 % částic pro frakci PM0,3.
  • UV-C Sterilizace je založena na působení ultrafialového záření. Záření z integrované LED UV-C lampy obsahuje vlnové délky 270–280 ηm, které účinně zabíjí viry a bakterie v proudícím vzduchu procházející jednotkou.

Technologie k potlačení covid-19 (SARS-CoV-2)

Již v listopadu 2020 společnost Haier zahájila oficiální spolupráci se společností Texcell S.A. na provádění testů UV-C modulu, který se používá v řadě klimatizací Haier. Testy byly provedeny v profesionální laboratoři Texcell v Paříži. V laboratorním testovacím prostředí Haier UV-C modul účinně potlačil virus SARS-CoV-2 s účinností až 99, 998 %.

Globální pandemie nového koronaviru (SARS-CoV-2) dnes přináší do každodenního života lidí spoustu výzev. Studie provedená společností Texcell potvrzuje, že očekávaná účinnost UV-C modulu sníží riziko infekce způsobené COVID-19.

Tento modul mají například nové modely klimatizací Haier Pearl a Flexis a jsou součástí funkce nazývané UV-C Sterilizace. Více informací k této technologii a oficiální tisková zpráva.

Smart klimatizace

Značka Haier si dlouhodobě udržuje postavení 1. na světovém trhu se smart klimatizacemi. Chytrá-smart klimatizace je taková, která je připojitelná a ovladatelná skrze některou z externích aplikací. Zpravidla tak, jak je současný trend, z chytrého telefonu. Jednotky Haier jsou dnes skoro všechny dodávány se zabudovaným WiFi modulem. Od roku 2020 přibyla i možnost ovládání i hlasovými pokyny přes asistenty Google či Amazon. Samozřejmostí je připojení na nadřazený systém například nejběžnější sběrnicí Modbus. Novinkou pro rok 2021 je nová aplikace hOn, která umožnuje propojit, ovládat a kontrolovat i spotřebu celé domácnosti.

Novinky: klimatizace s Conda efektem, systém s proměnlivým průtokem chladiva a tepelná čerpadla

„Nevíme, jak dopadne rok 2021 z hlediska možnosti fyzicky představit naše novinky v expozicích na veletrzích,“ říká Marek Begeni. „To nám trochu komplikuje život, protože jich máme více. A není nad to, když zákazníci vidí novinky na vlastní oči a mohou si je takříkajíc osahat.“

V segmentu bytových klimatizací přicházíme se zcela novou platformou nástěnné jednotky Pearl, která využívá nově řešené směrové lamely. Jejich tvar podporuje vznik Coandova efektu, během něhož dochází k maximálnímu smísení upraveného vzduchu se vzduchem v místnosti s minimálním pocitem průvanu, ale bez omezení výkonu. Přidáváme již zmíněnou podporu pro maximum zdraví, jako je UV-C sterilizace a 56°C sterilizace. Máme Wi-Fi již zabudovanou ve všech nástěnných jednotkách RAC a s tím přišla i nová aplikace hOn.

Velmi zajímavou novinkou v segmentu komerčních klimatizací je MRV5-H, systém páté generace s označením H. Má proměnlivý průtok chladiva i pro velké aplikace a umožňuje tak kontinuální provoz bez nutnosti reverzace chodu z vytápění do chlazení. Délka potrubí s chladivem až do 1 000 metrů a převýšení 110 metrů. Systém pracuje do externích teplot −27 °C s velmi malým poklesneme nominálního výkonu.

A jelikož Česká republika i Slovensko jsou trhy zaměřené výrazně na vytápění, v průběhu jara 2021 představíme nová dělená (split) tepelná čerpadla pracující s chladivem R32 s přípravou teplé vody až na 60 °C.


 
 
Reklama