Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Řízené větrání: Těžký konflikt předpisů a praxe

Náš přístup k požadavkům právních předpisů týkajících se hospodaření s energiemi v budovách vede k tomu, že stavíme dobře zateplené domy s utěsněnou obálkou stěn a střechy. Ano, je v nich teplo. To by byla ta dobrá zpráva... Teď ta špatná: Obecně vzato, mají tyto objekty nezdravé vnitřní klima.


Jen málo lidí si uvědomuje, jaký vliv má na pracovní výkonnost a zdraví kvalita vzduchu. Hlavně jeho čistota, vlhkost a teplota bezprostředně rozhodují o našich schopnostech nejen dobře pracovat, ale třeba také efektivně odpočívat. Zkrátka cítit se za všech okolností ve svém bytě a také v zaměstnání dobře. Lidé uvnitř budov tráví až 85 procent veškerého času! Je tedy zcela klíčovým úkolem zajistit právě tam nepřetržitý přísun čerstvého vzduchu.

Mechanická ventilace jako samozřejmost

Historicky se v procesu větrání využívá skutečnosti, že ovzduší v interiéru a exteriéru budovy mívá nejen rozdílnou teplotu, ale také různý tlak. Prostě se v místnosti otevře okno a už to běží… Jenomže v souvislosti s moderními domy takový primitivní postup větrání akceptovat nemůžeme. Už jenom z toho důvodu, že při něm dochází k vysokým energetickým ztrátám.

Stále více se uplatňujícím alternativním řešením je tedy mechanická ventilace, chceme-li, tak řízené větrání. Bývá v laických kruzích spojováno s domy vysoce energeticky úspornými. Ale ruku na srdce… Který investor dneska bude programově stavět dům s nedostatečným zateplením a třeba nekvalitními okny, což je bezvýhradně jistá cesta k budoucím vysokým provozním nákladům. Takže řízené větrání už dnes znamená vlastně samozřejmost.

Díky vestavěným senzorům, které průběžně měří úroveň vlhkosti, CO2 a VOC (těkavé organické sloučeniny nebo „zápachy“) může Healthbox 3.0 přizpůsobit úrovně větrání tam, kde je to nutné. Připojení SmartConnect převede Healthbox 3.0 na větrací systém pro inteligentní domy. Jednotka je vybavena novým, tichým a energeticky úspornějším ventilátorem (až o 30 % nižší spotřeba při stejném průtoku). Instalační aplikace pro Healthbox 3.0 usnadňuje nastavení parametrů při instalaci. Aplikace také umožňuje sledování kvality vnitřního vzduchu v objektu.
Díky vestavěným senzorům, které průběžně měří úroveň vlhkosti, CO2 a VOC (těkavé organické sloučeniny nebo „zápachy“) může Healthbox 3.0 přizpůsobit úrovně větrání tam, kde je to nutné. Připojení SmartConnect převede Healthbox 3.0 na větrací systém pro inteligentní domy. Jednotka je vybavena novým, tichým a energeticky úspornějším ventilátorem (až o 30 % nižší spotřeba při stejném průtoku). Instalační aplikace pro Healthbox 3.0 usnadňuje nastavení parametrů při instalaci. Aplikace také umožňuje sledování kvality vnitřního vzduchu v objektu.
Malý stolní měřák od firmy RENSON pro snadné měření hodnoty kvality vzduchu ve vnitřním prostředí. Měřák zobrazuje aktuální hodnotu CO2 pomocí barevné LED signalizace: Zelená – hodnota CO2 je pod 800 ppm, žlutá pro hodnotu CO2 v rozmezí 800-1200 ppm a červená pro hodnotu CO2 nad 1200 ppm
Malý stolní měřák od firmy RENSON pro snadné měření hodnoty kvality vzduchu ve vnitřním prostředí. Měřák zobrazuje aktuální hodnotu CO2 pomocí barevné LED signalizace: Zelená – hodnota CO2 je pod 800 ppm, žlutá pro hodnotu CO2 v rozmezí 800-1200 ppm a červená pro hodnotu CO2 nad 1200 ppm.

Relativně kvalitní tepelná izolace a těsná obálka domu jsou už řadu let i u nás chápány jako základní předpoklad k fungování domu v duchu energeticky úsporného standardu. Ale to v případě domů splňujících určité vyšší nároky, nemůže stačit. Požadavky kladené příslušnými normami na výsledné zdravé vnitřní prostředí budov nelze bez systému řízeného větrání vůbec zajistit! Jinými slovy – nejen vyšší tepelně izolační parametry, ale hlavně nějaká forma řízeného větrání jsou teoreticky rovněž u nás už dávno v podstatě povinným vybavením každého nově stavěného domu!

Důvody pro to jsou velmi pádné. Uvažme například, že čtyřčlenná rodina vyprodukuje za 24 hodin v rodinném domě půl kýblu vody! Jen vařením, uklízením, mytím, pocením… Pouhým otevřením okna zejména v zimě takovou vlhkost ventilovat nelze. Nemluvě o obrovských ztrátách tepla. Přitom je známo, že už od šedesátiprocentní vlhkosti vzduchu startují svoje růstové aktivity plísně!

Upozaděné hygienické nároky

Invisiment® je tepelně izolovaná, samoregulační okenní ventilační mřížka s vysokým zvukovým útlumem, která se umísťuje nad rám okna dřevěného, hliníkového nebo plastového. Díky samoregulační klapce mřížka zajišťuje přívod čerstvého a zdravého vzduchu bez nepříjemného průvanu.
Invisiment® je tepelně izolovaná, samoregulační okenní ventilační mřížka s vysokým zvukovým útlumem, která se umísťuje nad rám okna dřevěného, hliníkového nebo plastového. Díky samoregulační klapce mřížka zajišťuje přívod čerstvého a zdravého vzduchu bez nepříjemného průvanu.

Pro nějakou formu větrání řízeného mluví i vysoká koncentrace snadno měřitelného oxidu uhličitého. Povolená koncentrace 1500 ppm (jednotka obsahující jednu objemovou část v milionu) je podle příslušných studií překračována někdy více než dvakrát. To vede k nekvalitnímu spánku a k poruchám vylučování hormonu melatonin. Jaké zhoubné důsledky to má pro lidské zdraví, to už je na rozsáhlý výklad od lékaře. Díky malému stolnímu měřáku kvality vnitřního vzduchu od firmy RENSON je možné zjistit aktuální hodnotu CO2 uvnitř každé budovy.

Vysoká koncentrace CO2 indikuje rovněž vysokou koncentraci vlhkosti, prachu, pylu, různých bio odérů, těkavých škodlivin z nábytku, textilu, i roztočů… Všechno to jsou alergeny. Jak se bránit? Odpověď je zase stejná – řízeným větráním.

Je pravda, že v zájmu dosažení co nejnižší míry energetických nároků bývají dnes upozaďovány nároky hygienické. Těžký konflikt stavebních předpisů a stavební praxe jako by nechával v klidu projektanty, dodavatelské firmy a konec konců i stavební úřady. Jak si potom však má poradit pouhý stavebník? Ten, na rozdíl od odborníků, o podobných kvalitativních nárocích nemá často ani ponětí.

Rada pochopitelně existuje. Je jí sázka na spolehlivého dodavatele technologií podílejících se na vytváření a uchovávání zdravého prostředí v domech a bytech. Prvořadě musí jít o přísun čerstvého vzduchu. Každý dům, který má být i zdravý, tedy musí mít zcela nezbytně stálé a řízené větrání. Belgický gigant v tomto oboru RENSON si dlouhodobě počíná s jasnou vizí zabezpečit uživatelům obytných budov za všech okolností hlavně zdravý a pohodlný domov. Systémy řízeného větrání v realizaci tohoto úkolu mají naprosto klíčovou roli.

Vysoce komfortní prostředí je cílem, energetické úspory samozřejmostí a jako bonus RENSON nabízí mimořádně estetické provedení. Ucelenou řadu ventilačních technologií nabízí RENSON v České republice prostřednictvím společností BEAM ČR a SMART-VAC.

BEAM ČR s.r.o., V Areálu 1227, 252 42 Jesenice u Prahy
SMART-VAC s.r.o., Na Hroudě 3317/22, 110 00 Praha 10

 
 
Reklama