Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozhovor: Rekuperační jednotka s chlazením a elektrokotel s plynulým řízením výkonu

Roman Šalomoun a Roman Průša ze společnosti Jablotron Living Technology v rozhovoru pro TZB-info představili nový elektrokotel Volta a doplněk CoolBreeze k větrací jednotce Futura. Oba výrobky jsou součástí portfolia výrobků vyvíjených pro výstavbu domů, rodinných domů, v nízkoenergetickém standardu NZEB, který bude obecně závazný již od 1. 1. 2020.

V rozhovoru jsou zmíněny i podněty pro fázi před stavbou domu zahrnující studii nebo projekt.

Zásadní vlastností doplňujícího modulu CoolBreeze ve větrací jednotce je možnost s minimem nákladů při rekuperaci dosáhnout ochlazení přiváděného vzduchu. Každé ochlazení vzduchu v letních vedrech je přínosné a ne vždy je nutné ochlazovat vnitřní prostředí třeba až na 21 °C. Principiálně jde o využití entalpie vzduchu odváděného větráním ven k ochlazení vzduchu přiváděného dovnitř domu.

Výhodou regulace uplatněné u výrobků značky Jablotron Living Technology je ověřená, stabilní a bezpečná komunikace umožňující dálkové ovládání, sledování parametrů atp. Základem regulace je systém používaný u domovní zabezpečovací techniky, který musí plnit nejvyšší bezpečnostní standardy.

Pro úvodní představu o finanční náročnosti: U řízeného větrání jednotkou Futura lze pro rodinný dům počítat s nákladem okolo 150 až 170 tisíc Kč komplet včetně rozvodů a dalších souvisejících materiálů a práce.

Pro investora je ideální konzultovat možnou instalaci již ve fázi projektové studie domu, kdy se rozhoduje o velikostech místností, jejich konfiguraci a z toho vyplývajících požadavků na rozvodná potrubí, elektrickou instalaci, odvod kondenzátu ze vzduchu a další.
V nízkoenergetickém domě má správné větrání minimálně stejný nebo i větší význam ve srovnání s vytápěním. Takové domy jsou velmi těsné, bez přirozeného větrání. A pokud v nich větrání není řešeno, mohou se stát v některých místnostech až neobyvatelnými. Výši investice může negativně ovlivnit pozdní rozhodnutí pro řízené větrání.

Pro zákazníky je důležitá záruka poprodejního servisu. Porouchat se může každé zařízení a pak je pro investora zásadní velikost sítě certifikovaných montážních firem, které zároveň zaručují servisní zásah v určeném termínu.

V rozhovoru Jan Průša zmínil i novinku ve výrobním programu, konkrétně elektrokotel Volta. Ten byl cíleně vyvinut v souladu s požadavky nízkoenergetické výstavby, a tomu odpovídá i výkonová řada pouze 6 a 12 kW. Má unikátní plynulé řízení výkonu a výstupní teploty otopné vody bez skokových změn po 500, ale i po 2500 Wattech. Plynulé řízení potlačuje negativa přehřívání vnitřního prostoru. Je nutné si uvědomit, že k přehřátí vnitřního prostředí v nízkoenergetických domech dochází velmi rychle vzhledem k jejich minimální tepelné ztrátě a tento stav je pro lidi v přehřátém prostoru spojen s diskomfortem. Tomu pokročilá regulace u elektrokotle Volta spolehlivě zabrání. Součástí regulace kotle je samoučící se systém, který si do paměti uloží rychlosti reakce vnitřního prostředí konkrétního domu na zvýšení tepelných zisků nebo ochlazení a pak může mnohem přesněji a plynule regulovat výkon kotle.

Pokud Vás rozhovor zaujal, můžete sledovat i ostatní videa portálu ESTAV nebo TZB‑info, případně se přihlásit k jejich odběru na YouTube.
 
 
Reklama