Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chyby při volbě rekuperačních větracích jednotek jsou zbytečné (I)

V rozhovoru s ředitelem společnosti 2VV Filipem Hazukou je uveden souhrn základních rad pro výběr rekuperační větrací jednotky.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Většina výrobců podporuje výběr vhodné rekuperační větrací jednotky svou návrhovou aplikací. To může být dobrá cesta, pokud se do návrhu zadají správné parametry. Jiným způsobem je přímá podpora od výrobce, pokud má ve svém týmu jednoho nebo více specialistů. Výběr optimální jednotky je však jen část návrhu, na který navazuje projekt celého systému větrání.

„Návrh systému je třeba zasadit do konceptu celé budovy,“ v rozhovoru říká Filip Hazuka, ředitel společnosti 2VV s.r.o. „Jiné požadavky jsou kladeny na větrání rodinných domů, jiné na bytové domy, nemocnice a určitě jiné požadavky budou například na větrání restaurací.“

Jaké jsou další požadavky? Je výhodnější dimenzovat jednotku na její maximální výkon? Která konstrukce rekuperačního výměníku je lepší? Rotační, protiproudý nebo raději entalpický? A co hluk, dá se volbou jednotky ovlivnit? Je možné ovlivnit provozní účinnost a jak?
Pokud chcete znát odpovědi na takové otázky nebo si třeba chcete ověřit Vaše názory a Vámi používané postupy při projektování, pusťte si video.

Přečtěte si také Nejčastější omyly při návrhu rekuperačních větracích jednotek (II) Podívat se na 2. díl videa s Filipem Hazukou
 
 
Reklama