Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

2VV rozšiřuje nabídku podstropních rekuperačních jednotek – ALFA 95 FLAT velikost 300

Nová podstropní rekuperační jednotka s nominálním průtokem 3.200 m3/h při externím tlaku 250 Pa je důležitým doplňkem stávající nabídky 2VV rekuperačních jednotek ALFA 95 FLAT. Tato velikost kompletuje nabídku jednotek určených pro podstropní instalaci a svojí nízkou zástavbovou výškou pouhých 598 mm je jednou z nejnižších a nejkompaktnějších podstropních jednotek ve své třídě.

Poslechněte si audio verzi článku:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Na rozdíl od stávající řady ALFA 95 FLAT, která je 2. generací tohoto typu jednotek, disponuje velikost 300 novými prvky, a tudíž již hovoříme o 3. generaci 2VV podstropních jednotek. Velikost 300 je dostupná v pravém a levém provedení a výměna vzduchových filtrů je možná zespodu i z boku jednotky.


Každé nové zařízení, které uvádíme na trh je energeticky úspornější a tišší než předchozí generace, proto i jednotka ALFA 95 FLAT 300 nejen těmito parametry převyšuje předchozí generaci.

  • SPI 1,7 kW/m3/s
    SFP obou ventilátorů + MaR (3.200 m3/h @ 250 Pa)
  • 59 dB LwA
    Akustický výkon do okolí
  • 36 dB LpA @ 3 m
    Akustický tlak do okolí ve vzdálenosti 3 m

ALFA 95 FLAT 300 je určena pro instalaci ve vnitřním prostředí, při okolních teplotách v rozmezí +5 °C až +60 °C a s relativní vlhkosti do 70 %. Konstrukce jednotky je tvořena sendvičovými panely s minerální vatou o tloušťce 30 mm. Spodní pohledová část jednotky je lakovaná ve 2VV bílo-černém designovém provedení. Zbývající části pláště, běžně skryté v podhledu, jsou ponechány v pozinkovém provedení bez laku. Vývody jednotky jsou čtyřhranné o velikosti 700 × 400 mm s možností připojení kruhových přechodů. Součástí pláště jednotky jsou montážní závěsy včetně pryžových tlumičů vibrací – silentbloků. Jejich umístění a počet je dimenzován dle hmotnosti jednotky.

Přívod a odvod vzduchu je osazen radiálními EC ventilátory s dozadu zahnutými lopatkami, které vynikají svou energetickou účinností a tichým provozem. Nedílnou součástí jsou tlakové převodníky na hrdlech ventilátorů, které měří průtok vzduchu a provozují jednotku v režimu CAV. Tlakovým převodníkem je osazen i výfuk z jednotky do přívodního potrubí, k zajištění konstantního tlaku, v případě větracího režimu VAV.


Pro zpětné získávání tepla je jednotka vybavena protiproudým hliníkovým deskovým výměníkem, jehož nedílnou součástí je by-passová klapka řízená servo pohonem s napájením 0–10 V. Plynulé řízení by-passu optimalizuje zpětné získání tepla s minimálními provozními náklady, řízeno dle požadavku na teplotu v interiéru. Teplotní účinnost jednotky dle EN308 při nominálním průtoku a externím tlaku činí 92 %. Kondenzační vana s připojením pro odvod kondenzátu je standardně umístěna za rekuperátorem na odvodní větvi (EHA). Jednotka řeší i možnost instalace do interiéru s klimatizací, kde může vznikat kondenzace na opačné straně rekuperátoru, proto je jednotka vybavena i kondenzační vanou na straně přívodu (SUP). Odvod z této kondenzační vany je z výroby zaslepen a nemusí být využit.


Ve standardní výbavě jednotky jsou vzduchové filtry – na sání filtr ePM1 60 % (F7) a na odtahu filtr ePM10 50 % (M5). Jednotku lze dovybavit filtrem s vyšší filtrační třídou – ePM1 80 % (F9). Tlakové sensory pro monitorování stavu zanesení filtrů jsou nedílnou součástí jednotky, upozornění na zanesení a nutnost výměny filtrů se zobrazuje na displeji ovladače. Řídicí systém jednotky disponuje funkcí „Kalibrace filtrů“, která vytvoří přesnou křivku pro vyhodnocení zanesení filtrů, dle skutečně použitých filtrů – jejich filtrační třídy. Výměnu filtrů lze provést servisními dvířky z boku nebo zespodu jednotky. K zajištění minimálního manipulačního prostoru při výměně je každý filtr (sání/odtah) složen ze 2 kusů. Filtry jsou zatěsněny těsnícími kartáči a zabezpečeny proti samovolnému uvolnění při výměně, důležité především při výměně zespodu.

Nedílnou součástí protimrazové ochrany jednotky je elektrický předehřev jednotky s plynulým řízením topného výkonu – integrovaný řídicí systém jednotky řídí předehřev pouze na výkon nezbytně nutný pro zajištění protimrazové ochrany v daných teplotních podmínkách. S maximálním výkonem předehřevu lze jednotkou v zimním období provozovat bez omezení průtoku vzduchu až do −20 °C, v případě jednotky bez elektrického předehřevu je to −5 °C. Uvedené teplotní limity se liší v závislosti na vlhkosti a teplotě interiéru i exteriéru.


Jednotka ALFA 95 FLAT 300 je dostupná s různými variantami dohřívačů. Elektrický a vodní dohřívač je integrován v jednotce, přímý výparník • Change/over je v nabídce jako externí modul. Velikost modulu je přes polovinu jednotky se snadným připojením pomocí zámků. Stejně jako jednotka, i modul je osazen montážními závěsy včetně silentbloků. Modul je vybaven kondenzační vanou s připojením pro odvod kondenzátu.

Kvalitní MaR je důležitou součástí každého větracího systému, proto je ALFA 95 FLAT 300 vybavena inteligentním řídicím systémem AirGENIO, který provozuje rekuperační jednotku přesně dle potřeb uživatele a s ohledem na minimalizaci provozních nákladů. Volitelné jsou větrací režimy – CAV dle konstantního průtoku, VAV Variabilní průtok a DCV na základě požadavků na kvalitu vzduchu či jiné parametry. Doplňkové režimy Free-cooling a BOOST jsou naprostou samozřejmostí, společně s integrovaným časovačem, protimrazovou ochranou, FIRE režimem (možnost nastavení větracího režimu v případě požáru) a jinými běžně žádanými funkcemi. Vzdálené řízení je možné díky mobilní aplikaci či prostřednictvím BMS s nabídkou síťových protokolů ModBUS RTU, TCP a BACnet. Servisní technik velmi ocení možnost nastavení a servis jednotek prostřednictvím servisního SW.




Kvalita vnitřního ovzduší je důležitá a podstropní rekuperační jednotka ALFA 95 FLAT 300 je skvělým řešením jak tuto kvalitu zajistit.

  • 3 200 m3/h při 250 Pa – nominální vzduchový průtok a tlak
  • 1,7 kW/m3/s – SPI celé jednotky při nominálním průtoku a tlaku
  • 59 dBA – akustický výkon (LWA) do okolí
  • 598 mm – výška jednotky
  • Pravé/Levé povedení
  • AirGENIO řídicí systém





2VV s.r.o.
logo 2VV s.r.o.

Společnost 2VV je českým výrobcem široké škály vzduchových clon, větracích a rekuperačních jednotek, vytápěcích jednotek, ohřívačů a čističek vzduchu. V současné době se společnost 2VV řadí mezi významné evropské výrobce nejen pro komerční, ale ...