Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zkušenost se stavbou s rekuperací

Instalací rekuperačního zařízení ThermWet v rodinném domku došlo k trvalému snížení ročních nákladů na vytápění a ke stabilizaci vlhkosti na trvalou hodnotu okolo 55 %.

Přínosy instalace rekuperace

  • roční úspora nákladů na vytápění
  • snížení energetické náročnosti objektu
  • efektivní využívání odpadního tepla
  • stabilizace vzdušné vlhkosti v RD
  • samočinné větrání, zajištění zdravého vnitřního prostředí

Jak to vidí majitelé

Ráda bych se podělila o své zkušenosti se stavebním systémem Medmax a rekuperačním systémem ThermWet. Stavba našeho domu na Praze-východ proběhla velmi rychle, 1. 8. 2007 se na základní desku začalo stavět systémem Medmax a již 2. 2. 2008 jsme se nastěhovali do komplet zprovozněného domu bez fasády.

Detaily stavby a způsob vytápění

Máme přízemní domek se zastavěnou plochou 114 m2, v přízemí obytných 90 m2 a v podkroví obytných 60 m2. Základy domu jsou zvenku zateplené extrudovaným polystyrenem. Obvodové stěny jsou postaveny ze systému Medmax 350 N. Stropy jsou opět ze systému Medmax, tzv. vafle se železobetonem. Střecha je zateplena nadkrokevní izolací Thermodach a mezi krokvemi je další vrstva polystyrenu EPS, celkem 25cm.

Podlaha uvnitř domu je tepelně odizolována polystyrenem, na němž je položeno teplovodní topení, napojené na elektrický kotel s výkonem 6-12 kW, které dnes již vnímáme po celé rozloze jako nadbytečné. Rozhodně by postačilo jen v centrální místnosti (obývací pokoj s kuchyní) a v koupelně. Bohužel, nebo vzhledem k cenám elektřiny bohudík, s ním topíme jen příležitostně.

Alternativním zdrojem tepla jsou krbová kamna ABX s výkonem cca 6 kW, umístěna v centrální místnosti. Zde topíme dřevem jen při teplotách okolo 0 °C, a to jen večer na 2 - 3 hodiny. Komín je dvoucestný, tedy se samostatným přisáváním vzduchu k topeništi, aby nedocházelo k nerovnováze tlaků v domě. Dům vytápíme na 19 °C, maximálně pak na 23 °C. Tím, že jsou povrchy v domě "teplé", není potřeba dům vytápět na vyšší teploty. Také se nám významně zkrátila otopná sezona oproti vedlejším stavbám.

TUV je ohřívána el. bojlerem 150l. Uvažovali jsme i o jiných kombinacích, ale takto nás to vyšlo levně v investici, a i provoz(spotřeba) je únosná.

Okna jsme zvolili plastová, 6-ti komorová. Jedná se o dvojskla se speciálním rámečkem mezi skly, vyplněná Argonem, U=1,1, navíc jsou se 40-ti letým servisem. Okna jsou v domě šikovně umístěna, je dobře prosvětlený se zřetelnými tepelnými zisky. Například v zimě se dům pomocí slunce vytopí až na 23°C, a to bez přídavného topení (po zkušenostech i v mrazech). V létě je nutné jižní okna vybavit stínidly.

Využití systému rekuperace ThermWet

V domě je zabudované řízené větrání kondenzačním rekuperátorem ThermWet. Systém zajišťuje jak přívod čerstvého vzduchu, tak i redistribuci nasbíraného odpadního tepla po domě. Rekuperace nám zajišťuje velmi příjemné prostředí v celém domě tím, že zadržuje nárazové změny venkovního prostředí-např. se venku udělá hic, odpoledne je bouřka a v noci zase chladno-to my v domě nemusíme brát na zřetel, neboť větráme, ať se venku děje co chce. Stálou pomalou výměnnou vzduchu dochází k velmi malým výkyvům a reakcím na vnější prostředí. Například v koupelně suší prádlo rekuperace, která odvádí jak vydýchaný vzduch, tak i vytvořenou vlhkost. Vzdušná vlhkost je velmi zajímavý údaj. Pokud někdo zažil "nevymrzlou" zděnou stavbu, tak jistě potvrdí, že je to pocit jako být v tropech. Rekuperace už byla v provozu i při vysoušení stavby. Když jsme se v únoru 2008 nastěhovali, vlhkost byla kolem 65 %. Od té doby ještě klesla na 48 - 55 %, kde se stále drží. Běžné koupání, přítomnost květin a vaření je protiváhou k odběru vlhkosti vzduchu. Vzhledem k tomu, že je rekuperace plynule řiditelná, pak není problém systém uvést do správné rovnováhy dle potřeb a počtu uživatelů. Celková cena otopného a větracího systému byla 110.000,-podlaha,70.000,-Kč kamna a komín a 49.500,-Kč větrání a 9.600,-Kč bojler.

Výsledky

Postavili jsem dům, ve kterém při 3 osobách (dva dospělí a jeden dospívající) máme celkovou roční spotřebu elektrické energie 20 240,- Kč (faktura 2009) 20320,-Kč(faktura 2010). V roce 2009/2010 jsme spotřebovali ještě o 700kWh méně, což je o téměř tunu CO2 méně oproti minulému roku. Pokud by se stavělo v tomto standardu, snižování emisí by šlo podstatně rychleji. Je velká škoda, že takovéto systémové stavění nemá oporu v dotacích nebo alespoň u bank. Klient, který není zatížen běžnou spotřebou energií 3,5 - 5 tisíc Kč je bonitnější. Dům jsme postavili za běžnou cenu (3 mil. subdodávkami, včetně kuchyňské linky, spotřebičů a sanity), je komfortní a úsporný v nákladech. Dům je navíc zděný, tudíž trvanlivý a tak doufám, že ho jednou užijí naše děti a tím se celá investice dále zhodnotí. Dům má stálý přívod čerstvého vzduchu, je bez prachu, hluku a komárů. Je odolný vůči povětrnostním vlivům a požáru, je ekonomický i ekologický. Polystyren i beton je snadno recyklovatelný materiál.

Dnes víme, že jsme se rozhodli správně.

Galerie

   


ThermWet s.r.o.
logo ThermWet s.r.o.

Společnost ThermWet s.r.o. zajišťuje kompletní řešení řízeného větrání s rekuperací do Vašeho domu. Vývoj, výroba, projekce, montáž a servis - vše pod jednou českou střechou! Vyrábíme a montujeme vlastní řadu rekuperačních jednotek Ventbox pro rodinné domy ...