Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vlhkost vzduchu v interiéru a její vliv na zdraví obyvatel

Běžným nedostatkem moderních budov je velmi často nízká relativní vlhkost v interiéru v zimním období. Především u komerčních, administrativních budov, zdravotnických zařízení a dalších rozsáhlejších objektů s nuceným větráním, je nízká hodnota vlhkosti častým problémem. Jak ji řešit? A proč musíme řešit vlhkost vzduchu?

Po spuštění videa se přehraje příslušný rozhovor

Možná důležitější otázkou než „jak to řešit“ je proč to řešit. Nedostatečná vlhkost totiž není jen jakýmsi snížením komfortu, ale zdraví a doslova život ohrožující situací.

Lidské tělo obsahuje přes 60 % vody, lidský mozek dokonce 90 % vody. Sliznice, které jsou bránou do našeho těla, plní ochrannou funkci jen při dostatečné vlhkosti, která udržuje povrchový hlen, odvádějící nebezpečné látky. Význam vody je nejmarkantnější při dýchání: k výměně plynů – kyslíku a oxidu uhličitého – dochází v plicních alveolách při teplotě 38 °C a vlhkosti 100 %. Tuto vlhkost dotuje naše tělo a nedostatek vody vede k dehydrataci se všemi negativními důsledky. Čím nižší je vlhkost okolního vzduchu, tím více tekutin se z našeho těla odvádí.

Další nebezpečí nedostatečné vlhkosti vzduchu zmiňuje Ing. Petr Andres, zakladatel společnosti Flair, která vyvíjí a prodává technologie na zvlhčování ale i odvlhčování vzduchu.

Podívejte se na rozhovor plný zajímavých informací o vlhkosti vzduchu a jeho vlivu nejen na zdraví obyvatel ale i na materiály či přístroje. Jakým způsobem funguje adiabické a izotermické zvlhčování vzduchu? Jak udržovat správnou vlhkost v bytě?

Zaujal vás rozhovor?

Podívejte se na další videa redakcí TZB-info a ESTAV.cz z veletrhu Aquatherm 2020, nebo na videa na našem Youtube kanálu.

 
 
Reklama