Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekuperace: Zkušenosti a praxe

Rekuperace přivádí do domu dostatek čerstvého vzduchu bez nutnosti větrání okny a šetří tak tepelnou energii. Jaké zkušenosti mají s rekuperací dva majitelé rodinných domů? Pomohla jim vypořádat se s vlhkostí a plísní v bytě?

Ve zkratce:

Vzduch potřebujeme všichni. Větráním sice přivedeme do domu dostatek vzduchu, ale uniká teplo, což může řádně zvýšit účet za energie. Řešením může být rekuperace, která odstraní i vlhkost v bytě. Na praktické zkušenosti jsme se zeptali dvou majitelů rekuperačního zařízení. Ukazuje se, že rekuperaci je dobré zařadit do přípravy stavby a nečekat až se vyskytnou problémy.

Snad každý se jednou ocitl ve vydýchané místnosti. Nedostatek vzduchu je nejen nepříjemný, ale také nezdravý - mimo jiné způsobuje bolesti hlavy nebo malátnost. V případě staveb se pak nedostatek vzduchu projevuje zvýšenou vlhkostí a následným vznikem plísní.

"Ráno vstáváte nepřelámáni s ucpaným nosem, ale čilí a svěží, říká majitel rekuperace."

Častým větráním okny, kterým se snažíme do domu přivést dostatek vzduchu, se ztrácí teplo, což může znatelně zvýšit účet za energie. Řešením problému je řízené větrání s rekuperací, které zajistí dostatek čistého vzduchu a díky zpětnému zisku tepla z odpadního vzduchu ušetří peníze za energie.

Rekuperace, která přivádí do domu dostatek čerstvého vzduchu, je nezbytnou součástí pasivních domů. Stále častěji se ovšem objevuje i u běžných a starších staveb. Starší domy může rekuperace zbavit vlhkosti, s níž často bojují.

Izolovaný dům a rekuperace patří k sobě

Firma ThermWet s.r.o. vyrábí a dodává do novostaveb i rekonstruovaných domů systém samočinného větrání s rekuperací. Nezabývejme se ale obecnými výhodami rekuperace. Důležité je, jak takové zařízení funguje v praxi a zda si skutečně dokáže poradit s vlhkostí v bytě.


Rekuperace je nutnou součástí pasivních domů, avšak stále častěji se uplatňuje i při rekonstrukci běžných domů

Na praktické zkušenosti s rekuperací jsme se zeptali pana Šákali, který si pořídil novostavbu z Medmax. Koncepce těchto domů je velmi blízká filosofii pasivních domů. Vzhledem k tomu, že se jedná o masivní zděnou stavbu, umocněnou polystyrenovým obkladem vnějších stěn, vlhkost ve stavbě, byla určitě hlídaným parametrem.

Kdy jste dům stavěl, a jak jste se dozvěděl o rekuperaci?

Dům jsem začal stavět v roce 2007 a po půl roce na konci zimy jsme se stěhovali. Dům byl vlhký i přes instalaci průmyslových vysoušečů při stavbě, nicméně po cca 2 měsících obývání se vlhkost stabilizovala z 80 % pod 60 % a mohli jsme instalovat i interiérové dveře z masivní borovice. O rekuperaci jsem si bohužel musel zjišťovat informace sám, tehdy moc informací o tomto typu výstavby obecně nebylo. Myslím si, že těsný dům a větrání patří logicky k sobě.

Jak hodnotíte přínos rekuperace ve vaší stavbě po 3 letech užívání?


Rekuperační jednotka v půdním prostoru

Těžko se to vysvětluje, to se musí zažít. Ráno vstáváte nepřelámáni s ucpaným nosem, ale čilí a svěží. Když sedíte u televize, nemrznete, když se manželka rozhodne vyvětrat.

Nezapomínám otevřené větračky, protože je neotvírám. Prachu v domě je méně a faktura za topení mě neobtěžuje. Nemohu posoudit, o kolik mi větrací systém umožní si užít mé vydělané peníze, ale celková spotřeba elektřiny v domě s měsíční platbou 1 700 Kč s malým přeplatkem mi vyhovuje. Je to v poměru mnohem méně, než u přítelkyně v garsoniéře v paneláku. Také v ostatních novostavbách u sousedů pozoruji dodnes zvýšenou vlhkost, některým se i projevují plísně v rozích stavby.

Jakou koncepci vytápění a větrání jste zvolil? A volil byste ji znovu?

Dům má podlahovou plochu cca 90+60m2 do patra. Ztráta je cca 4 kW. Máme les a tak krbová kamínka o výkonu cca 5-6 kW byla jasná volba. K tomu máme podlahové vodní topení, které je napojené elektrický kotel 3-9 kW, ale to se spouští jen v mrazech pod 10 °C, a okrajově, třeba k ránu, kdy dům z večerního posezení u kamen již vychládá. Kromě letních měsíců slouží toto podlahové topení jak solární kolektor, který samotíží přes žebřík v koupelně se vychlazuje. Funguje tedy jako akumulační plocha pro sluneční zisky. K tomu máme rekuperační systém ThermWet s ještě tehdy dodávanými jednotkami, ne s dnešním Helix. Systémy jsou oddělené, snadno provozovatelné. Vyhovuje mi to, a neměnil bych.


Systém řízeného větrání s rekuperací radikálně snížil nejen vlhkost, ale i prašnost v domě

A co letní provoz? Nepřehřívá se Vám dům, když pořád větrá?

Naopak, letní teploty nepřesahují 27 stupňů tepla a to ani při několika dnech trvajících veder. Bude hodně záležet na kapacitě akumulačních ploch v domě. To vám ale musí spočítat projektant. Zaznamenávali jsme namátkově několik měsíců údaje z meteo stanice a jak je vidět z grafu, ať je venku vedro nebo zima, v našem domě je vždycky prima. Jde o to, že rekuperace vám přes den, kdy teplota venku kulminuje, větrá jen na nejnižší stupeň a večer pomocí intenzivního odtahu "natlačíte" do bytu chladnější vzduch noční. Takže rekuperační systém vám jaksi zbrzďuje vnější vlivy prostředí a činí domov příjemnějším.

Rekuperace zbavila dům vlhkosti


Nedostatek vzduchu v domě a nadměrná vlhkost způsobují nemalé problémy

Na praktické zkušenosti s rekuperačním zařízením jsme se zeptali také rodiny Šimkových, která vlastní stavbu z betonového sendviče o podlahové ploše 180 m2. Dům se nachází v obci Kyšice na Plzeňsku a byl postaven v roce 2007.

Jaká byla vaše hlavní motivace pro pořízení rekuperace?

Potřebovali jsme v domě odstranit vlhkost a plíseň, která se vytvořila v místech, kde při snížené teplotě kondenzovala voda (silikonové těsnění na spodní straně oken, několik rohů místností v podkroví).

Podnikl jste pro odstranění vlhkosti i nějaká další opatření?

Ne, žádné další opatření nebylo nutné přijímat - rekuperace problém rychle a beze zbytku odstranila.

Myslíte si, že má rekuperace větší přínos z hlediska úspor energie, nebo je podstatně přínosnější z hlediska hygieny vzduchu v domě?


Kvalitní utěsnění oken zamezí úniku tepla, ale také zabraňuje přístupu vzduchu do domu. Pro udržení hygienického prostředí je proto vhodné používat rekuperační zařízení

Pro nás je primární přínos z pohledu hygieny vzduchu v domě. Úspora energie je pro nás méně důležitá.

Měl jste i jiné nabídky, když jste zvažoval koupi rekuperace? Pokud ano, proč jste si vybral ThermWet?

Ano, měli jsme i jiné nabídky. Rozhodující pro nás byl profesionální a vstřícný přístup pracovníků ThermWetu.

Kvalitní utěsnění oken zamezí úniku tepla, ale také zabraňuje přístupu vzduchu do domu. Pro udržení hygienického prostředí je proto vhodné používat rekuperační zařízení.

Je pro vás snadné vyměnit filtr?

Ano - je to jednoduché. (Pozn. ThermWet: zákazník mění filtry podle potřeby cca 6 x za rok, na výběr jsou filtry prachové ve třídě G3,4, nebo i pylové F5,7.)

Jak jste spokojen s provozem? Není například rekuperace slyšet?

Provoz je automatický, vše funguje dle očekávání. Pokud aktivuji 100% výkon, je v podkroví slyšet pouze tiché vrčení větráků. To je ale asi dáno tím, že mezi půdou (místem instalace) a podkrovními místnostmi není žádná hluková izolace (strop podkroví je tvořen sádrokartónem, 15 cm tepelnou izolací a 2,6 cm vrstvou palubek).

Kdybyste měl rekuperaci ThermWet doporučit, jaký parametr vás oslovil nejvíce?

Nabídku jsme hodnotili jako celek.

Děkujeme za sdělení vlastní zkušenosti#

Větrejte úsporně i vy!


ThermWet s.r.o.
logo ThermWet s.r.o.

Společnost ThermWet s.r.o. zajišťuje kompletní řešení řízeného větrání s rekuperací do Vašeho domu. Vývoj, výroba, projekce, montáž a servis - vše pod jednou českou střechou! Vyrábíme a montujeme vlastní řadu rekuperačních jednotek Ventbox pro rodinné domy ...