Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Posviťte si na radon

Zajištění dostatečné výměny vzduchu v budovách je jedním ze základních požadavků na jejich hygienické a zdravé prostředí. Budovy se utěsňují a přirozená výměna vzduchu klesá. Mnohdy až na n=0,05 až 0,15 h-1. Škvírové, mikro a mnohdy ani ručně zajišťované větrání nestačí. Hygienický požadavek v jiných státech EU je cca n=0,8 až 1,0 h-1.

Rozhovor s obyvatelem staršího domu na Třebíčsku o měření radonu a o opatření pro jeho snížení - řízené výměně vzduchu s rekuperací

O jakou stavbu se jedná, jak jste zjistili, že je potřeba řešit problematiku zvýšeného výskytu Radonu u Vás v domě?

Jedná o stavbu z roku 1929. V letech 1998-2002 proběhla větší rekonstrukce. Vzhledem k oblasti, kde žijeme jsme se ještě před koupí nemovitosti dohodli s původními majiteli, že radon změříme. Původní majitelé při rekonstrukci s radonem částečně počítali a při odizolování domu (podřezání zdí, izolace podlah) použili speciální folie. Nikdy se však nepřesvědčili, zda opatření byla účinná. (Mimochodem, nikdo z našich známých, kteří provedli protiradonová opatření, se poté nepřesvědčil, zda jsou tato účinná!!!) První měření dopadlo katastrofálně cca 1600 Bq/m3 (měřeno v nejhorším období - v zimě, pouze týdenní měření)

Jak probíhalo měření? Na záčátku, v průběhu úprav a konečný výsledek. Jaké byly hodnoty?

Před koupí cca 1500 - 1700, odlišné hodnosty v různých částech domu, po instalaci rekuperaci (var1.) hodnota 820, rovnoměrně v celém domě, měřeno v zimě, po další úpravě rekuperace hodnota 420 (v zimě, což je nehorší období pro výskyt Radonu)

ThermWet: instalace probíhala na dvě etapy. První varianta byli 4 výměníky TWAL 200 v páru zapojené v sérii. Tato varianta počítala s běžnou výměnou vzduchu 0,5 objemu vzduchu za hodinu v objektu. Po prvním měření Radonu, jsme přistoupili k variantě druhé a to zdvojení počtu výměníků a tím zdvojnásobení vyvětraného objemu vzduchu. Půdním otvorem 50*40cm bylo možné protáhnout pouze tento trubkový výměník TWAL, pro dosažení tak velkého provětrávacího výkonu.

Jaká jste měl doporučená řešení a proč jste si vybral rekuperaci?

Vzhledem k tomu, že zásadní rekonstrukce již proběhla, byla rekuperace jediným možným dostupným řešením (bez nutnosti bourání, a nového odizolování, zničení podlah, omítek atd. atd.)

Jak jste se o nás dozvěděl a proč jste si nás vybral?

Internet - velmi obsažný web, mnoho odborných informací, rychlá reakce na prvotní poptávku.

Jste hudebník, vadí vám po sluchové stránce rekuperační systém?

Právě díky své profesi, jsem byl velmi náročný na nezvyšování hlukového pozadí domu. Systém po hlukové stránce vůbec nevnímáme! Všechny ostatní přístroje v domácnosti jsou hlučnější (lednice atd.)

Jak jste spokojen s obslužností (výměna filtrů, přepínání rychlostí) obecně?

Obslužnost bez problémů, při každém přelomu ročního období pouze vyměním filtr (cca 3 min. práce)

Jak oceňují opatření Vaši blízcí?

Samozřejmě dbáme, aby naše děti vyrůstaly ve zdravém prostředí

Instalace proběhla na podzim, myslíte, že opatření bude mít i vliv na úsporu tepla?

Vzhlem k tomu, že jsme v nemovitosti před instalací nebydleli, nemáme srovnání, ale protože vlastně vůbec nemusíme větrat, očekávám velkou úsporu

Jsou nějaké další výhody, které jste si uvědomil jako "bonus"?

Velmi nízká vlhkost v celém domě = na rozdíl od sousedů žádné plísně a vlhké kouty.

Shledal jste nějaké nevýhody systému?

Jediná "nevýhoda" V zimě je vlhkost až příliš snížená (i pod 30 %) takže musíme používat zvlhčovače.

Poznámky: cokoli co byste nám chtěl říci?

Děkuji za naprosto profesionální přístup, rychlou reakci a perfektně provedenou práci.

Je vidět, že řízené větrání s rekuperací tepla je praktickým zařízením, které efektivně řeší odvětrání nebezpečného Radonu a to i při vysokých koncentracích. Cena tohoto relativně snadného řešení byla do 100 tis. Kč (systém ThermWet bez stavebních prací). Systém je uživatelsky příjemný i na provozní náklady a obsluhu. Vedlejší efekt - snížení vzdušné vlhkosti v zimním období pod hygienický limit 30 % se dal při výměně celého objemu vzduchu za hodinu očekávat a dobře jej řeší právě zvlhčovač.

Větrejte úsporně!

Ionizační klima ve vnitřním prostředí staveb

V běžných podmínkách se jedná o tyto možné zdroje ionizačního záření :

  • použité stavební hmoty s obsahem např. radioaktivních popílků s obsahem radia
  • emanace radioaktivních plynů z podloží přes stavební hmoty do interiérů budov

Hlavním představitelem ionizačního záření je radon 222Rn. Samotný radon je inertní plyn, ale závažné jsou jeho dceřiné produkty vdechované spolu s nosnými pevnými či kapalnými aerosoly do plic. Zde se usazují a zářením alfa ozařují plicní epitel, čímž vytváří potenciální riziko pro vznik plicního karcinomu.

Jako přípustné se u nás uvádějí hodnoty EOAR (ekvivalentní objemové aktivity radonu) v interiéru:

  • pro stávající budovy 200 Bq/m3
  • pro nové budovy 100 Bq/m3

V Čechách rokem 2010 končí desetiletý unikátní Radonový program, který měl mimo jiné za úkol zmapovat a vyhledat domy s vysokou objemovou aktivitou radonu v ovzduší. Celkem za 10 let bylo změřeno asi 61 900 bytů a nalezeno 9689 bytů s aktivitou radonu více než 400 Bq/m3 a 2263 bytů s aktivitou radonu nad hodnotou 1000 Bq/m3! Byly vytvořeny mapy radonového indexu geologického podloží v měřítku 1:50 000 pro celé území ČR. Pro veřejnost jsou přístupné na www.geology.cz.

Zde si může majitel RD nebo bytu vyhledat informaci o tomto riziku.

Preventivní opatření v podobě radonového indexu pozemku se jeví jako krok správným směrem. Jako ochrana nových staveb před účinky radonu se používá např. plynotěsná folie pod základovou deskou. Účinnější se však ukazuje tzv. radonový index stavby, který lépe vypovídá o kvalitě založení stavby. Normy ČSN 73 0601 Ochrana staveb proti radonu a záření gama ze stavebních materiálů (účinnost od 2000-11-01) a norma ČSN 73 0602 Ochrana staveb proti radonu z podloží (účinnost od 1998-07-01), se však musí stát běžnou součástí kvalitní stavební praxe. Systémovým nedostatkem je, že vlastník novostavby není povinen si nechat objekt změřit, takže se ani nedozví, v čem bude po dobu dvou až tří generací bydlet.

Pro budovy je tedy stále nejúčinnější a osvědčenou ochranou větrání, výhodně s částečným přetlakem, s intenzitou výměny vzduchu 0,5 až 10 h-1. Tato intenzita větrání zaručuje snížení EOAR v interiéru budov až na 12-13 Bq/m3 a to i v oblastech extrémních výskytů zemního radonu. Z toho hlediska a hlediska úsporného provozu je tedy vhodné řízené větrání a to s rekuperací tepla.

Zdravotně a komfortem vyhovující řízené větrání můžete pořídit za průměrnou cenu 75.000,-Kč na klíč, do rekonstrukcí i novostaveb na www.thermwet.cz.

Zdroj informací: www.suro.cz


ThermWet s.r.o.
logo ThermWet s.r.o.

Společnost ThermWet s.r.o. zajišťuje kompletní řešení řízeného větrání s rekuperací do Vašeho domu. Vývoj, výroba, projekce, montáž a servis - vše pod jednou českou střechou! Vyrábíme a montujeme vlastní řadu rekuperačních jednotek Ventbox pro rodinné domy ...