Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stěnový uzávěr Systemair do požárně dělící konstrukce

Firma Systemair představuje nový prvek požární ochrany, požární větrací mřížku FGS. Mřížka FGS je požární stěnový uzávěr pro běžné provětrávání, který umožnuje prostup vzduchu v požárně dělící konstrukci bez navazujícího vzduchovodu.

Požární větrací mřížka FGS, foto Systemair
Požární větrací mřížka FGS, foto Systemair

Firma Systemair představuje nový prvek požární ochrany, požární větrací mřížku FGS. Tato požární větrací mřížka je součástí širší skupiny výrobků požární ochrany , které firma Systemair vyrábí a nabízí.

Mřížka FGS je požární stěnový uzávěr pro běžné provětrávání, který umožnuje prostup vzduchu v požárně dělící konstrukci bez navazujícího vzduchovodu. V případě požaru, dochází k uzavření listů uvnitř mřížky a to na základě překročení teploty, nebo elektrického signálu v případě vybavení prvku servopohonem.

Předností požární větrací mřížky je vícedílné konstrukční provedení

Konstrukce FGS je složena ze samostatného rámu, dále vnitřního těla s ovládacím mechanismem a ze dvou ochranných mřížek zabraňujících mechanickému poškození samotného prvku. Konstrukce mřížky je navžena tak, aby samostatný rám byl samonosný a umožňoval prvek bezpečně instalovat do otvoru v požárně dělící konstrukci.
Samotná instalace (způsob, kterým se rám ve stěně utěsní) musí být ve shodě s postupem popsaným v návodu na montáž. Do rámu se následně vsune samotné tělo mřížky. Tato část se skládá z nosné konstrukce, ve které jsou horizontálně uložené listy propojené s ovládacím mechanismem.
Díky vyjímatelnému tělu mřížky je možné provést výměnu či záměnu mechanismu pohodlně a bezpečně, bez dlouhého prostoje při práci ve výšce. Rychlou výměnu a kontrolu usnadňuje i propojovací konektor pro odpojení vnitřních elektrických kabelů, v případě vybavení např. servopohonem.

Požární větrací mřížka FGS je testovaná dle normy EN 1364-1, ETAG 026 část 4 a prEN 1365-5:2014 a klasifikovaná ve smyslu normy EN 13501-2:2017. Požární větrací mřížka FGS je požární uzávěr, který není klasifikován jako dveře. Deklarované hodnoty požární odolnosti se pohybují v rozsahu E90 až E120/EI30 až EI120/EW90 až EW120. Hodnoty požární odolnosti jsou závislé na zvoleném způsobu instalace a též na vzdálenosti spodní hrany FGS od podlahy. Prvek není klasifikován jako kouřotěsný, ale je klasifikován na průnik kouře 238 m3/(h.m2) při 25 Pa dle ETAG 026 část 4. Kouřotěsnost je klasifikační údaj sledovaný pro požární uzávěr typu dveře.

Hlavní parametry FGS
  • velikosti od rozměru 200x200 mm do rozměru 800x1000 mm
  • možnost barevného provedení mřížek dle požadavku
  • požární odolnost EI 30/EW 90, EI 60/EW90, EI 90/EW120
  • kabely skyté ve stěně, přípojení přes konektor
  • snadný servis díky vyjímatelnému tělu samotné mřížky

Instalace mřížky FGS

Větrací mřížka FGS získává svojí požární odolnost teprve v momentu, kdy je instalovaná do požárně dělící konstrukce podle certifikovaného způsobu instalace. V případě požáru je požární odolnost mřížky ovlivněna též tlakovými poměry, které souvisí s gradientem rozložení teplot a je tedy závislá na instalační výšce od podlahy. Lze konstatovat, že s rostoucí instalační výškou od podlahy požární odolnost prvku klesá. FGS se instaluje jako samostatný prvek do stěny bez možnosti napojení na vzduchotechnické potrubí.

Certifikovanou instalaci lze rozdělit na instalaci mokrou cestou a pružnou cestou. Instalace je do stěny pevné nebo stěny pružné, tj. sadrokartonové stěny vyplněné minerální vlnou.

Typ aktivace mřížky FGS

  • ZV- Mřížka s pružinovým aktivačním mechanismem a tavnou tepelnou pojistkou. Standardní aktivace pojistky je při teplotě 74oC, na vyžádání je k dispozici pojistka 100oC.
  • DV1-2 - Mřížka vybavená aktivačním mechanismem ZV + indikace otevřené a uzavřené polohy pomocí mikrospínačů, napájení 230V AC nebo 24V AC/DC.
  • DV7-T- Mřížka vybavená aktivačním mechanismem se servopohonem Belimo s pružinou ( 230V AC) s termoelektrickou pojistkou 72 oC a vestavěnými koncovými mikrospínači.
  • DV9-T- Mřížka vybavená aktivačním mechanismem se servopohonem Belimo s pružinou ( 24V AC/DC) s termoelektrickou pojistkou 72 oC a vestavěnými koncovými mikrospínači.
  • DV9-T-ST Mřížka ve vyhotovení DV9-T doplněná o komunikační a řídící jednotku BKN 230-24, jednotka je instalovaná mimo konstrukci FGS

Požární stěnovou mřížku FGS lze hodnotit jako pasivní prvek požární ochrany.

Jedná se o prvek nové generace navazující na ukončenou výrobu předcházejícího prvku PVM. Stěnové mřížky naleznou uplatnění všude tam, kde je kladen požadavek na provětrávání prostor požárních úseků bez navazujícího vzduchotechnického rozvodu. Mřížky FGS nelze použít v místech, kde z pohledu požárně bezpečnostního řešení stavby je kladen požadavek na kouřotesnost samotného prvku, jedná se zejména o prostory chráněných únikových cest typu B a C. V případě požáru dojde k aktivaci mechanismu, který uzavře mřížku a oddělí požární úseky.


Systemair, a.s.
logo Systemair, a.s.

Firma se zabývá výrobou a dodávkou vzduchotechnických výrobků. Náš široký sortiment zahrnuje vzduchotechnické jednotky, rezidenční větrací jednotky, ventilátory, vzduchové clony, sálavé panely, ventilátorové ohřívače, distribuční elementy a požární ...