Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekuperace vzduchu: Větrejte vzduch, ne peněženky!

Chystáte se rekonstruovat dům či byt? Uvažujete o tom, jak v rekonstruovaném domě snížit náklady na jeho vytápění? Díky systému řízeného větrání s rekuperací tepla zamezíte únikům tepla, ušetříte náklady na vytápění a navíc budete mít doma stále čerstvý vzduch. S rekuperačním systémem můžete získat i vyšší dotaci ze státního programu Zelená úsporám.

Ve zkratce:
Systém řízeného větrání s rekuperací tepla zamezuje únikům tepla a ušetří náklady na vytápění. Rekuperační systém lze instalovat nejen do novostaveb, ale i do rekonstruovaných domů či bytů. Firma ThermWet s.r.o., zabývající se výrobou a distribucí rekuperačních výměníků, vám ráda poradí a pomůže s montáží systému při rekonstrukci, kdy také můžete získat dotaci z programu Zelená úsporám.

Letošní topná sezóna už je opět za dveřmi. Zima se nezadržitelně blíží a s ní i otázka jak zamezit únikům tepla při každodenním větrání. Teplo si totiž doma nejen vyrobíme, ale i zaplatíme. Dnešní moderní domy jsou již většinou vybaveny systémem tzv. řízeného větrání s rekuperací tepla. Je možné pořídit systém řízeného větrání také do rekonstruovaných domů či bytů? Lze na tento systém uplatnit dotace?

Firma ThermWet s.r.o., která se zabývá výrobou a distribucí rekuperačních výměníků Helix, vám ráda poradí a zodpoví tyto a všechny další případné otázky. ThermWet s.r.o. zohledňuje individuální požadavky zákazníků, přičemž vždy velmi dbá na celkový výkon systému tak, aby rekuperační systém byl opravdu přínosem a existovala jeho reálná ekonomická návratnost. Téměř vždy dochází k osobnímu kontaktu se zákazníkem, a proto je možné navrhovaný systém vždy dobře přizpůsobit požadavkům zákazníka.

Montáž rekuperačního systému: Nejlépe na počátku rekonstrukce

Vzhledem k umístění rekuperačního systému se jeho montáž většinou neobejde bez stavebních úprav. Proto je vždy kladen důraz na akceptovatelnost zvoleného řešení, často dosaženého cestou kompromisů.

Z hlediska stavebních úprav se v každém případě vyplatí začít řešit případnou montáž systému řízeného větrání již na počátku rekonstrukce. Jistě je lepší se předem pečlivě připravit na další stavební úpravy ve fázi přerodu stavby, než když se dodatečné úpravy začnou realizovat třeba až po omítkách a vymalování.

Pasivní rekuperační systém rozvádí teplo po domě

Předností výměníků ThermWet je variabilita umístění. Výměníky je možné instalovat i v půdním nebytovém prostoru, a to horizontálně i vertikálně. Systém obsahuje kondenzační trubkový výměník, který v zimě nezamrzá, a tudíž má velmi nízkou spotřebu energie. Spotřeba elektřiny je závislá na použitých ventilátorech a intenzitě jejich provozu.

Další velmi žádanou variantou je rozvod teplého vzduchu od krbových kamen po celém domě. Vzhledem k tomu, že se jedná zejména o pasivní rekuperační systém (tj. bez dotápění přiváděného čerstvého vzduchu), jsou rozvody vzduchu umístěny pod stropem. Dané vzduchovody lze také případně umístit do podhledů, kastlíků, falešných trámů, předstěn apod.


Rekuperační výměníky Helix zajistí čerstvý vzduch v domácnosti

Systém řízeného větrání zajistí čerstvý vzduch

Rekuperační systém rozhodně není jen módní trend vhodný pro novostavby. Řízené větrání je do rodinných domů v České republice instalováno již od roku 1990, v zahraničí ještě déle. Tento systém přináší velice dobré výsledky jak v úsporách energií, tak i v uživatelském komfortu. U informovaných občanů obyčejnému větrání okny, zdá se, odzvonilo, a to z mnoha důvodů.

S požadovanou těsností domu se zvýší nároky na nárazové větrání okny. Vždy, když otevřete okno, vyhazujete peníze za teplo ven, dovnitř kromě toho vniká prach, hluk a v létě hmyz. Studený vzduch v mrazech též není v obytných prostorech příliš oblíben. Zajistit správnou míru větrání v zatepleném utěsněném domě je navíc prací téměř na celodenní úvazek. Systém řízeného větrání se zpětným ziskem tepla vám zajistí každou hodinu dostatečnou hygienickou výměnu vzduchu v domě. Vyvětráte tak CO2, vlhkost, odéry, toxiny a zajistíte si opravdu čerstvý vzduch v celém domě po celý den. Intenzitu větrání v domě lze i plynule regulovat, dle individuálních požadavků uživatele.

Rekuperace vzduchu: Možnosti získání dotace

Každý dům i jeho obyvatelé jsou jiní, ale z praxe lze říci, že pořízením rekuperace se dá ušetřit i 20 % nákladů za vytápění. To je však praxe, ne výpočty! Spotřeba tepla na větrání v běžném domě je v energetické bilanci zastoupena cca 5-10 %. V pasivním domě je potřeba větrání stejná jako v "normálním domě", ale v celkové energetické bilanci se větrání projeví mnohem více.

U novostaveb v nízkoenergetickém standardu zatím rekuperace není samostatně dotována, ale u novostaveb v pasivním standardu je možné čerpat jednorázovou dotaci na celý dům ve výši cca 250 000 Kč.

Při rekonstrukci je potřeba přihlédnout k ostatním opatřením vedoucím ke snížení energetické náročnosti budovy. Například kdybyste při částečném zateplení budovy a osazení novými okny dosáhli jen 38% úspory energie, pak je velice vhodné instalovat do domu systém s řízeným větráním se zpětným ziskem tepla. Z hlediska získání dotace to zajistí nejen "přeshraniční" postup pro získání vyššího plnění z programu Zelená úsporám (daného výpočty vycházejícími z doporučovaných a průměrných tabulkových hodnot), ale i harmonicky doplní všechna opatření. Dům tak bude nejen úsporný, ale i uživatelsky a zdravotně komfortní.

Chcete vědět více? Navštivte stránky www.thermwet.cz.


ThermWet s.r.o.
logo ThermWet s.r.o.

Společnost ThermWet s.r.o. zajišťuje kompletní řešení řízeného větrání s rekuperací do Vašeho domu. Vývoj, výroba, projekce, montáž a servis - vše pod jednou českou střechou! Vyrábíme a montujeme vlastní řadu rekuperačních jednotek Ventbox pro rodinné domy ...