Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Všechny recenzované články   Stavba   Vytápění   Větrání a klimatizace   Voda, kanalizace   Obnovitelná energie   Elektrotechnika   Energetika   Facility management   Bezpečnost budov  

zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Návrh požárního větrání podzemní garáže pomocí CFD simulace

19.2.2019 | Ing. Miroslava Kmecová, doc. Ing. Michal Krajčík, Ph.D., Stavebná fakulta STU v Bratislavě, Katedra technických zařízení budov, Mgr. Jozef Vojtaššák, Colt International, s.r.o.
Odvod kouře a tepla v podzemní garáži obchodně-zábavního centra byl řešen systémem odvětrání tzv. Smoke clearance efektem. V garáži se uvažovalo s podtlakovým větráním. Rozdíl mezi odváděným a přiváděným vzduchem byl 20 %.

Fyzická aktivita a kvalita vnitřního prostředí

14.1.2019 | Bc. Tomáš Kops
Jaký vliv má fyzická aktivita člověka na produkci CO2 v interiéru a jaké množství vzduchu je potřebné pro udržení koncentrace oxidu uhličitého na požadované úrovni?

Čistota na operačních sálech v různých provozních stavech

18.12.2018 | Bc. Barbora Stojanová
Článek prezentuje výsledky specifického výzkumu, který je zaměřen na experimentální měření v různých čistých prostorách, především na operačních sálech. Na urologickém sále v brněnské nemocnici bylo zkoumáno aerosolové a mikrobiální mikroklima ve fázi jeho realizace, validace a stavu před a po operačním výkonu. Byla také sledována správná distribuce vzduchu a správný chod VZT zařízení. Výsledná data z jednotlivých měření jsou porovnávána s normou ČSN EN ISO 14644.

Personalizované vetranie

21.11.2018 | Ing. Miroslava Kmecová, doc. Ing. Michal Krajčík, Ph.D., Stavebná fakulta STU v Bratislave, Katedra technických zariadení budov, doc. Ing. Ondřej Šikula, Ph.D., VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov
Perzonalizované větrání je jednou z možností jak řešit individuální požadavky na dodávku čerstvého vzduchu k různým pracovištím. Zejména administrativa s prací u stolu k uplatnění perzonalizovaného větrání vytváří dobré předpoklady. Využití tohoto způsobu větrání není běžné, je předmětem výzkumů a hledání optimálních řešení. Nicméně má řadu předností.

Polytropické vlhčení párou

9.10.2018 | doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov, Ing. Olga Rubinová, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov
Parní tzv. „polytropické vlhčení“ patří po ohřevu vzduchu mezi nejčastější úpravy vzduchu v zimním období. Jedná se o velmi specifickou úpravu, která má svoje hygienické výhody, ale taktéž technické nevýhody.
diskuse: 1 příspěvek, 09.10.2018 22:46
Výsledky měření koncentrace CO<sub>2</sub> v&nbsp;ložnici při přirozeném větrání oknem

Výsledky měření koncentrace CO2 v ložnici

10.9.2018 | Ing. Petr Bohuslávek, redakce
Experiment měření koncentrace oxidu uhličitého v ložnici jsem provedl v únoru 2018 během jednoho týdne. Hodnoceny jsou koncentrace v průběhu noci, a to za různých režimů přirozeného větrání. Výsledky ukazují na významný vliv větrání na kvalitu vzduchu. Dokazují, že pouze přirozené větrání těsnými okny v současných developerských bytových novostavbách je nedostatečné.
diskuse: 7 příspěvků, poslední 14.03.2019 08:43

Personalizované větrání openspace kanceláří

18.12.2017 | Ing. Vojtěch Mazanec, ČVUT v Praze, Katedra technických zařízení budov, prof. Ing. Karel Kabele, CSc., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra TZB
Článek rozebírá výhody a limity současných systémů zaměřených na výměnu celého objemu vzduchu v místnosti, a nabízí možné řešení, jak tyto limity dále překonávat. Rozvíjí téma pokročilé distribuce vzduchu – tedy lokální a personalizované řešení přívodu a odvodu větracího vzduchu a ukazuje na možné výhody, úspory ale i limity těchto řešení, která se nabízí jako doplněk či alternativa současných systémů.

Těsnost vzduchotechnického potrubí a potřeba tepla

4.12.2017 | Ing. Vladimíra Linhartová, České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební, Katedra technických zařízení budov
Efekt vysoce účinné VZT jednotky může být snadno zmařen nežádoucími úniky vzduchu netěsnostmi potrubí před jeho distribucí do obytných místností. Těsnost potrubí společně se všemi komponenty by měla korespondovat s požadavky na VZT jednotky dané platnými předpisy.

Nová publikace Větrání škol v souvislostech

11.9.2017 | doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí
Na začátku nového školního roku bychom rádi upozornili na knihu Větrání škol v souvislostech. Všichni rodiče si přejí, aby jejich děti byly ve škole úspěšné. Roli hraje řada faktorů, ale pro mnohé možná překvapivě - záleží i na větrání tříd. Přinášíme výběr z kapitol nové publikace.
&copy; ambrozinio - Fotolia.com

Srovnání metod pro stanovení průtoku kouře využitelných při návrzích zařízení pro odvod kouře a tepla

4.9.2017 | doc. Ing. Jiří Pokorný, Ph.D., MPA, VŠB – TU Ostrava, Katedra ochrany obyvatelstva, doc. Ing. Marianna Tomášková, Ph.D., ) Technická univerzita v Košiciach, Strojnícka fakulta, Katedra bezpečnosti a kvality produkcie, prof. Ing. Horst Gondek, DrSc., VŠB-TU Ostrava, Fakulta strojní, Katedra výrobních strojů a konstruování, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Hmotnostní průtok kouře je jednou z významných vstupních veličin využívaných při projektování požární bezpečnosti staveb a návrzích požárně bezpečnostních zařízení. V současnosti je prezentováno značné množství metod pro stanovení hmotnostního průtoku kouře, které vytvořili různí autoři, často za značně odlišných podmínek. Článek popisuje některé z aktuálně užívaných metod a jejich výsledky srovnává zvolenými statistickými metodami, které hodnotí jejich vzájemné odchylky. Srovnání bylo provedeno samostatně pro zónu plamene a zónu kouře vertikálního sloupce kouře formujícího se nad ohniskem požáru.

Zimní provoz klimatizačních systémů v nových administrativních budovách

19.6.2017 | Časopis Vytápění, větrání, instalace, Ing. Miloš Lain, Ph.D.
Článek se zabývá tepelnou bilancí administrativní budovy v zimním provozu. Poukazuje na skutečnost, že pro stávající administrativní budovy jsou vnitřní tepelné zisky často vyšší než tepelné ztráty prostupem. Do bilancí je zahrnut i vliv větrání a zpětného získávání tepla.

Moderní rotační výměníky tepla

22.5.2017 | Ing. Martin Postupa, KASTT, spol. s r.o.,
Díky legislativnímu tlaku EU na snižování energetické náročnosti budov, prožívají systémy ZZT doslova převrat. Výměníky tepla s nízkou účinností přenosu energie se nahrazují účinnějšími typy. Např. dříve velice oblíbený deskový křížový výměník se dnes kvůli své nízké účinnosti téměř nepoužívá.
diskuse: 1 příspěvek, 22.05.2017 12:44

Platforma pro monitoring vnitřního prostředí

15.5.2017 | Ing. Jan Včelák, Ph.D., Ing. Daniel Adamovský, Ph.D., Bc. Jan Mrňa, Ing. Aleš Vodička, Ing. Marek Maška, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Technologie pro monitoring vnitřního prostředí se stávají cenově dostupnými a mohou být nasazovány jako autonomní monitorovací a indikativní systémy nebo přímo v návaznosti na systémy v budovách. Článek shrnuje nejdůležitější měřené parametry vnitřního prostředí, uvádí technologie senzorů pro jejich měření a představuje senzorovou platformu pro komplexní monitoring a případné řízení kvality vnitřního prostředí.

PM₁ frakce nejmenších a nejškodlivějších částic – nové zaměření na ochranu lidského zdraví

5.12.2016 | Ing. František Bálint, Camfil s.r.o., Levice, Slovensko
K nebezpečí PM částic a jejich vlivu na lidské zdraví se vyjádřila i Světová organizace na ochranu zdraví WHO. V současnosti WHO a EU monitorují koncentraci PM2.5 a PM10, ale PM1 jsou částice s nejmenší a nejškodlivější frakcí.
diskuse: 1 příspěvek, 05.12.2016 13:50

Historie, současnost a budoucnost požadavků na větrání škol

21.11.2016 | doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí
Příspěvek stručně mapuje historii požadavků na větrání škol, zamýšlí se nad současným zněním právních předpisů, které mají přímý vztah k dané problematice a opatrně vyhlíží předpisy budoucí.
diskuse: 1 příspěvek, 21.11.2016 10:17

Škodliviny ve vnitřním prostředí – radon v ovzduší domů a bytů

7.11.2016 | MUDr. Ariana Lajčíková, CSc.
Člověk tráví většinu života v uzavřeném prostředí domů a bytů. Zatímco venku se škodliviny vzdušnou masou ředí, ve vnitřním prostředí se mohou koncentrovat. Toto nebezpečí stoupá po instalaci těsných oken a zateplení fasády. Jednou z významných, život ohrožujících škodlivin je radon v ovzduší.

Analýza potřeby chladu pro prodej a uchovávání potravin v supermarketech II.

8.8.2016 | Ing. Tomáš Adamec, Ing. Miroslav Urban, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra technických zařízení budov
Ve druhé části článku je na základě výpočtových vztahů vytvořen idealizovaný výpočet a následně provedena případová studie referenčního supermarketu z hlediska potřeb chladu. Výstupem této části je denní energetická bilance a procentuální rozložení potřeby chladu pro všechny složky tepelné zátěže a stanovení potenciálu nízkonákladových energetických úspor.

Analýza potřeby chladu pro prodej a uchovávání potravin v supermarketech I.

1.8.2016 | Ing. Tomáš Adamec, ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra technických zařízení budov, Ing. Miroslav Urban, Ph.D., ČVUT Praha, Fakulta stavební, katedra TZB
Cílem článku je poukázat na problematiku energetické náročnosti potravinových řetězců, resp. definování jednotlivých složek tepelné zátěže a stanovení bilance potřeby chladu vnitřního vybavení referenčního supermarketu, na jejímž základě lze stanovit energeticky úsporná opatření.

Filtrace ve VZT jednotkách pro nucené větrání rodinných domů II.

20.6.2016 | Ing. Pavel Vybíral, Ph.D., Fakulta strojní ČVUT, Ústav techniky prostředí
Spotřebitelům tak lze obecně doporučit, aby vždy volili co nejvyšší třídu filtrace, zvláště při aplikacích v místech se zhoršenou kvalitou vnějšího ovzduší. A to i za cenu o něco vyšších nákladů na pořizování filtrů a energetických nákladů na krytí vyšší tlakové ztráty účinnějších filtrů.

Filtrace ve VZT jednotkách pro nucené větrání rodinných domů I.

13.6.2016 | Ing. Pavel Vybíral, Ph.D., Fakulta strojní ČVUT, Ústav techniky prostředí
Filtrace atmosférického vzduchu je základní operací při ochraně vnitřního ovzduší před tuhými a kapalnými znečišťujícími látkami. Tuhé i kapalné částice se do ovzduší dostávají lidskou i přírodní činností, v ovzduší jsou rovněž přítomny bakterie, viry a plísně.
zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Témata 2019

technická podpora výrobců

Partneři - Větrání a klimatizace